Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja

Pijete li dovoljno vode za vrijeme vježbanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2007.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Aklimatizacija

Mnogi ljudi vjeruju kako se tijelo može naviknuti na manjak tekućine u vrlo toplim uvjetima pa ne piju dovoljno misleći kako će smanjiti znojenje. Takav stav, osobito u sportaša ili redovitih rekreativaca može biti vrlo opasan. Tijelo ne samo da se ne može prilagoditi uvjetima dehidracije već će za vrlo toplog vremena trebati bitno veće količine tekućine nego što je to uobičajeno zbog povećanog znojenja koje je zdrav aklimatizacijski učinak. Stanje dehidriranosti također će poništiti učinke prilagođivanja na vrućinu pa će se i dobro aklimatizirana osoba u dehidriranom stanju ponašati kao da povoljnih učinaka adaptacije nije niti bilo. Fiziološki mehanizam vrućine s kojim se starosjedioci u specifičnim podnebljima nose ima mnogo čimbenika, pa i genetske, što načelno nije primjenljivo za sve.

Unos tekućine prije vježbe

Nemojte očekivati da će vam u nepoznatim uvjetima odgovarati pića koja ćete uzeti za vrijeme treninga ili natjecanja u kojem sudjelujete. Svakako ponesite svoje piće i prije isplanirajte kako ćete ga trošiti. Komercijalni sportski napici uglavnom su prihvatljive kvalitete, ali često individualno različito djeluju. Obično sadržavaju oko 6 do 7% ugljikohidrata pa pri kalkulaciji dnevnih potreba uzmite u obzir kalorijsku vrijednost. Pola litre do litru popijte dva sata prije vježbe.

Unos tekućine za vrijeme vježbe

Tekućinu treba uzimati kad god to prilike zahtijevaju. U vježbi koja traje manje od 40 minuta vjerojatno je malo prilika za pijenje ili je intenzitet toliko jak da ne tolerira uzimanje pića. Gubici tekućine u različitim vrstama treninga mogu biti izmjereni vaganjem prije i nakon vježbe i to bi trebala postati svakodnevna rutina. Većina izgubljene težine je voda koju treba nadomjestiti već za vrijeme dugih treninga ili odmah nakon kraćih. Trening, a ne natjecanje je pravo vrijeme za eksperimentiranje s količinom i vrstom napitaka.

Unos tekućine poslije vježbe

Oporavak nakon vježbe u nužnom dijelu zahtijeva nadomještanje izgubljene tekućine, uspostavljanje elektrolitske ravnoteže, popunjavanje energetskih rezervi (mišićnoga i jetrenoga glikogena) i unos cjelovitih bjelančevina za obnavljanje mišićne strukture. Vodu i sportske napitke treba uzimati sve dok urin ne postane sasvim proziran i bez mirisa, što je stanje dobre hidratacije. Nakon dugotrajne vježbe također će koristiti nešto dodatne soli u prvom obroku.

Na kraju podsjetimo se još jednom kako pravilno uzimanje tekućine općenito poboljšava stanje organizma, znanstveno formulirani sportski napici s ugljikohidratima i mineralima djelotvorno pomažu održavanju trenažnog kapaciteta, dok dehidracija umanjuje fizičke i mentalne sposobnosti povećava rizike za zdravlje sportaša i rekreativaca.

Izrada individualiziranih programa za unapređenje zdravlja tjelovježbom, Trenažeri disanja - PowerLung Nordijsko hodanje - štapovi, tečajevi i oprema Pulsmetri - Cardiosport Elektrostimulatori mišića - Globus

Vitashop

Najnovije

Najčitanije