Savršeno držanje tijekom trčanja

Savršeno držanje tijekom trčanja

Savršeno držanje tijekom trčanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trčanje nije ništa drugo osim izmjenjivanja stopala. Iako zvuči jako jednostavno i lako, trkači se često ozlijede, a početnici najčešće griješe.

Nepravilno trčanje će povećati rizik od nastanka ozljeda, uganuća i bolova koji će vas omesti u svakodnevnoj rutini trčanja.

Kako biste bili sigurni da trčite pravilno, obratite pažnju na držanje. Ne zaboravite osluškivati tijelo jer će vam ono uvijek dati signal kada nešto radite krivo.

Glava

Ponekad je dobar osjećaj jednostavno zatvoriti oči i spustiti glavu prsa. No, nikada nemojte držati glavu na prsima duže vrijeme.

Na taj način ćete spriječiti nastanak bolova u vratu i olakšati disanje jer će glava biti u ravnini s kralježnicom. Uspravno držanje glave će potaknuti pravilno držanje tijela, a trčanje će postati učinkovitije.

Saznajte kako se zaljubiti u trčanje!

Ramena

Vjerojatno ni ne primijetite da su ramena napeta i podignuta prema ušima. Ako je tako, nemojte se čuditi kada primijetite bolove u glavi i vratu.

Dok trčite, obratite pažnju na ramena. Duboko dišite jer će to potaknuti pravilno držanje ramena koja trebaju biti u ravnini s kukovima. Nepravilno držanje ramena će otežati disanje i stvorit će dodatan pritisak na donjem dijelu leđa.

Ojačajte mišiće trupa i trčite brže uz ove vježbe!

Ruke

Rukama ne trebate mahati. Na taj način ćete potrošiti energiju, umoriti mišiće i dovesti do nepravilnog držanja tijela.

Kako biste poboljšali brzinu i izdržljivost, fokusirajte se na to da ruke pomičete u skladu s nogama. Savijte ruke u laktovima tako da budu pod pravim kutem.

Isprobajte strategije za pridržavanje plana trčanja!

Dlanovi

Stisnute šake mogu uzrokovati napetost u rukama i ramenima. Osim što ćete izgledati ljutito, tijelo će se puno prije umoriti.

Šake lagano otvorite, kao da držite jaje. Opustite ih i pomičite u skladu s nogama. Na taj način ćete moći trčati puno duže i smanjit ćete bolove u mišićima ruku i ramenima nakon trčanja.

Isprobajte program trčanja za početnike!

Trbuh

Veliki broj trkača se žali na bolove u donjem dijelu tijela, a glavni razlog je što ne zategnu mišiće trbuha.

Dok trčite, fokusirajte se na mišiće trbuha i zdjelice. Oni trebaju biti zategnuti. Na taj način ćete potaknuti pravilno držanje u ramenima i leđima.

Pročitajte zašto je trčanje zdravo.

Stopala

Greške u trčanju su najčešće greške sa pokretima stopala. Nemojte svu težinu oslanjati na koljena ili gležnjeve, već na srednji dio stopala.

Ako niste sigurni da li se pravilno dočekujete na stopala, probajte trčati bosi na mekoj površini jer ćete se na taj način instinktivno pravilno dočekati.

Provjerite zašto trebate trčati bosi!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije