Znate li koje su najvrjednije prednosti tjelovježbe?

Znate li koje su najvrjednije prednosti tjelovježbe?

Znate li koje su najvrjednije prednosti tjelovježbe?
  • Objavljeno: Subota, 10.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogi ljudi započinju vježbati jer žele promijeniti i poboljšati fizički izgled. No, postoje brojne prednosti tjelovježbe koje na prvi pogled možda i ne primjećujete.

Manja razina stresa

Tjelovježba ima veliki utjecaj na raspoloženje. Može značajno smanjiti razinu stresa. Jedno istraživanje je pokazalo da tjelovježba ima jednak učinak na raspoloženje kao i neke tablete za smirenje. Pozitivno djelovanje tjelovježbe na raspoloženje ćete početi osjećati čim počnete vježbati i još dugo nakon završetka vježbanja.

Tjelovježba potiče stvaranje novih neurona, povećava razinu serotonina, dopamina i norepinefrina, spojeva koji smanjuju razinu stresa i ublažavaju negativan učinak stresa na zdravlje. Tjelovježba je također jedan od najboljih i najučinkovitijih načina da spriječite nastanak depresije i ublažite njezine simptome.

Pročitajte sve o blagotvornom učinku tjelovježbe na um.

Jači imunitet

Tijekom vježbanja se potiče cirkulacija i krv brže kola tijelom. Imunološki sustav tada postaje učinkovitiji jer može brže djelovati i pobijediti bakterije i viruse. Istraživanja su pokazala da tjelovježba može smanjiti rizik od nastanak gripe i prehlade. Također se pokazalo da svakodnevna tjelovježba može skratiti trajanje gripe i prehlade.

Što više vježbate, to je učinak tjelovježbe bolji. Imunitet je najjači kod osoba koje svakodnevno vježbaju i kojima je vježbanje dio životnih navika. Osobe koje su cijeli život fizički aktivne najbolje osjećaju prednosti tjelovježbe.

Pročitajte kako tjelovježba utječe na imunološki sustav.

Bolji san

Ako imate problema sa spavanjem, započinjanje nekog programa vježbanja može biti odlično rješenje. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito vježbaju rjeđe uzimaju tablete za spavanje, spavaju kvalitetnije i dulje.

Za bolji san je najbolje vježbati 2 do 3 sata prije odlaska u krevet. Tada će tjelesna temperatura tijela početi padati točno onda kada ćete htjeti zaspati. Pad tjelesne temperature će vas učiniti pospanima i zaspat ćete bez poteškoća.

Saznajte što se događa s tijelom kada vježbate!

Smanjenje simptoma PMS-a

Žene koje redovito vježbaju imaju manje izražene simptome PMS-a, uključujući razdražljivost, nadutost i nagle promjene raspoloženja. Tjelovježba kod čak 80% žena ublaži simptome PMS-a, i to već kod iduće menstruacije.

Isprobajte trening za smanjenje menstrualnih bolova!

Bolji seksualni život

Tjelovježba se pokazala jako dobrom u povećanju želje za seksom. Smanjuje rizik od nastanka erektilne disfunkcije i povećava prokrvljenost na području genitalija. Tjelovježba jača samopouzdanje, koje je ključno za zdravu želju za seksom.

Pročitajte kako pobijediti najčešće izlike za vježbanje.

Zdraviji mozak

Čim započnete s vježbanjem se povećava dotok krvi u mozak. To će vam pomoći da čak i nakon tjelovježbe imate bolji fokus, koncentraciju i pamćenje. Kada redovito vježbate, mozak je neprestano opskrbljen većom količinom hranjivih tvari i kisikom.

Tjelovježba potiče živčane stanice da se dijele i množe. Tjelovježba također jača i njihovu međusobnu povezanost, čime ih štiti od oštećenja.

Pročitajte zašto su kardiovaskularne vježbe odlične za mozak.

Tjelovježba je najbolji lijek

Nakon što su znanstvenici proučili čak 40 rezultata istraživanja, došli su do zaključka da tjelovježba može pomoći u prevenciji raznih bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti srca, dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar, demenciju i depresiju. Tjelovježba pozitivno utječe i na biokemijski sastav vašeg tijela i uzrokuje pozitivne promjene u različitim dijelovima tijela.

Mišići

Tijekom vježbanja dolazi do stvaranja malih ožiljaka u mišićima koji ih čine jačima i većima. Povećanje mišićne mase donosi brojne prednosti za zdravlje, od smanjenja ukupnog postotka masnog tkiva do prevencije gubitka mišićne mase tijekom starenja.

Saznajte koje su prednosti vježbi snage!

Pluća

Kako svi mišići tijekom vježbanja traže više kisika, disanje se počinje ubrzavati i povećava se kapacitet pluća.

Pročitajte zašto je kardio trening važan za zdravlje.

Srce

Rad srca se ubrzava tijekom vježbanja kako bi svi dijelovi tijela mogli dobiti adekvatnu količinu kisika. Što ste vitkiji, to vaše srce može lakše podnijeti ovaj zadatak. Možete vježbati intenzivnije i dulje.

Provjerite koje su najbolje i najgore vježbe za srce.

Zglobovi i kosti

Tjelovježba opterećuje zglobove i kosti, ali na pozitivan način. Ona će pomoći u jačanju koštanog tkiva i prevenciji osteoporoze.

Pročitajte zašto je vježbanje dobro za zdravlje kostiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije