Vježbanje prema menstrualnom ciklusu

Vježbanje prema menstrualnom ciklusu

Vježbanje prema menstrualnom ciklusu
  • Objavljeno: Subota, 20.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbanje prilagođavate obvezama, poslu i druženjima s prijateljima. No, vrlo vjerojatno ste zaboravili da vježbanje trebate prilagođavati i menstrualnom ciklusu.

Stručnjaci ističu da žene svoje treninge trebaju prilagoditi hormonalnim promjenama koje se događaju iz tjedna u tjedan.

Istraživanja su pokazala da se ženino tijelo iz tjedna u tjedan mijenja. Kako bismo omogućili tijelu da funkcionira bez stresa, potrebno je prilagoditi se njegovim promjenama.

Tako ćete se jedan tjedan osjećati poletnima i bez problema ćete odraditi i najintenzivniji trening, a već drugi tjedan ćete htjeti samo ležati i ljenčariti.

1. faza (7 do 10 dana)

Treninzi: aerobne vježbe, grupni fitnes, bilo što novo.

Nakon samog završetka menstruacije ćete osjećati lagani pad energije. No, u idućih nekoliko dana će vaše tijelo početi pojačano proizvoditi estrogen i doći će do ovulacije.

Estrogen povećava razinu energije. Možda nećete biti maksimalnoj razini energije, ali ćete je imati sasvim dovoljno za treninge jačeg intenziteta.

2. faza (3 do 4 dana)

Treninzi: intervalni treninzi visokog intenziteta, pliometrijski treninzi.

U ovih nekoliko dana će doći do ovulacije. Razina estrogena se dramatično povećava, a testosteron ga prati u stopu.

Ovo je najbolje vrijeme za treninge visokog intenziteta. Ako planirate započeti s vježbanjem, ovo su najbolji dani jer je energija na zavidnoj razini.

4. faza (10 do 12 dana)

Treninzi: treninzi snage, sporiji treninzi.

Na početku ove faze ćete možda osjećati kako imate puno energije. To tako i treba biti jer to znači da ste zdravi.

No, kako će 4. faza odmicati, tako će se smanjivati razina estrogena i progesterona. Tada ćete primijetiti postupno padanje energije. Radite treninge koji su usporeni i orijentirani na vježbe snage.

5. faza (3 do 5 dana)

Treninzi: hodanje, joga

Ovo je tjedan kada ćete dobiti menstruaciju. Razina estrogena i progesterona naglo pada, zbog čega će padati i razina energije.

Češće ćete se osjećati umornima. Ovo nisu dani za treninge visokog intenziteta. Lagane i duge šetnje i manje zahtjevne joga poze će biti savršeni za ovu fazu.

Najnovije

Najčitanije