Kako se pripremiti za odlazak u mirovinu?

Kako se pripremiti za odlazak u mirovinu?

Kako se pripremiti za odlazak u mirovinu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.08.2017.
  • Broj pregleda: 948
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Kada je riječ o pripremi za odlazak u mirovinu, postoji mnogo stvari koje ne možete kontrolirati – socijalnu politiku, porezne stope i inflaciju. Jedna važna stvar koju možete kontrolirati je iznos koji štedite. Što prije započnete štedjeti za mirovinu, to ćete manje morati izdvajati svake godine.

Možda biste u ovom trenutku radije potrošili novac na druge stvari koje su zabavnije od štednje za mirovinu.Ali, ako date svojoj štednji dovoljno vremena, trebat će vam relativno mala ulaganja za uživanje u najljepšim godinama koje su pred vama.

Rane godine u karijeri su vjerojatno najlakši način da uštedite dovoljno kako biste mogli uživati u mirovini. Ali, to nije jedini način. Ako imate manje vremena za štednju, trebat ćete svake godine uštedjeti malo više.

Koliko zapravo trebate uštedjeti?

To ovisi o mnogim stvarima, uključujući vaš životni stil, planirani odlazak u mirovinu i dodatne prihode.Za većinu ljudi to će vjerojatno biti prilično velika svota i zato je štednja na vrijeme toliko važna.

Iako možda ne planirate raniji odlazak u mirovinu, bolest ili druge odgovornosti mogu spriječiti odlazak na posao.

Nikada nije kasno započeti sa štednjom.

5 razloga zašto se odlučiti na dodatnu štednju za mirovinu

Trajni nalog vam olakšava štednju. Svaki mjesec, na određeni datum, dio novca će se automatski prebaciti na vašu štednju. Na taj način, nećete zaboraviti ili potrošiti novac koji želite uštedjeti. Zaboravljanje nekoliko uplata vam sada možda ne izgleda kao veliki problem. Ali, doći će trenutak kada će vam taj novac dobro doći.

Potražite i druge načine štednje. Provjerite koji dio plaće ulazi u mirovinski fond i koliko još možete izdvojiti. Na taj način ćete automatski povećavati iznos štednje. Štednja za mirovinu je poput maratona. Potrajat će neko vrijeme i povremeno će biti malo monotono. Najbolje što možete učiniti je odrediti svoj ritam štednje.

Imajte na umu da će, u bilo kojem trenutku, određene vrste ulaganja funkcionirati bolje nego druge. Ako stalno mijenjate smjer kako biste iskoristili prednosti određenih oblika štednje, mogli biste više izgubiti nego dobiti.

U nekom trenutku, razmišljat ćete kako biste mogli započeti trošiti ušteđeni novac na novi namještaj ili putovanje. Stručnjaci se slažu da bi štednja za mirovinu trebala biti vaš projekt broj jedan.

Najnovije

Najčitanije