Zašto moja kuća smrdi? Ovo su mogući razlozi

Zašto moja kuća smrdi? Ovo su mogući razlozi

Zašto moja kuća smrdi? Ovo su mogući razlozi
  • Objavljeno: Subota, 27.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

1. Perilica rublja

Na perilici koja ima vrata s prednje strane često raste plijesan koja može nadražiti oči, nos, grlo i kožu. Čak može dovesti do alergijskih reakcija i napadaja astme. U sprječavanju može pomoći ostavljanje otvorenih vrata dok se perilica ne koristi. Redovito sušenje i čišćenje gumene brtve također pomaže.

2. Sudoper

Čak i ako redovito perete suđe i ne ostavljate korišteno posuđe s ostacima hrane u sudoperu, na sudoperu, oko i u odvodu žive bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Čistite odvod i sudoper sodom bikarbonom, limunom, octom i deterdžentom za pranje suđa.

3. Perilica suđa

Čestice hrane mogu ostati zarobljene u filteru tako da je preporučljivo povremeno izvaditi filter i istrljati ga mekom četkom pod tekućom vodom. Spužvom obrišite ostale ostatke unutar uređaja. Možete koristiti sredstvo za čišćenje perilice posuđa kako biste je temeljito očistili ili staviti posudu napunjenu octom na donju rešetku prazne perilice posuđa i pokrenuti ciklus.

4. Novi namještaj

Kauč ili ormarići koje ste upravo kupili možda ispuštaju hlapljive organske spojeve (VOC) u zrak. To su plinovi poput formaldehida i toluena koji mogu nadražiti nos i grlo, čak i uzrokovati glavobolju i vrtoglavicu. Neki takvi spojevi mogu biti i kancerogeni. Provjetravajte prostorije, otvarajte prozore i potražite proizvode s niskim sadržajem HOS-a kako biste što manje bili izloženi.

5. Prljavi tepih

Tepih hvata i zadržava prašinu, prljavštinu, dlake i mokraću kućnih ljubimaca. Također može zarobiti i spore plijesni. Kako biste uklonili neugodne mirise, usisavajte barem dva puta tjedno, a dubinski očistite tepihe jednom godišnje.

6. Hladnjak

Bakterije koje se stvaraju kad se hrana kvari mogu rasti i na niskim temperaturama. Često brišite unutrašnjost hladnjaka, ali izbjegavajte proizvode za čišćenje kako hrana ne bi poprimila miris kemikalija. Jednom tjedno prođite kroz hladnjak i bacite sve čemu je istekao rok trajanja. Polovica limuna ili otvorena kutija sode bikarbone također će osvježiti unutrašnjost hladnjaka i pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa.

7. Mokri ručnici

Ako ručnike ne perete dovoljno često, počet će se razmnožavati bakterije i mirisat će po prljavim čarapama za teretanu. Jedno istraživanje pokazalo je da je vrsta bakterije Moraxella osloensis glavni uzrok smrdljivog rublja. Perite ručnik barem jednom tjedno i raširite ga na policu za ručnike da se osuši umjesto da visi s kuke.

8. Plahte

Dok spavate, svake noći odbacujete mrtve stanice kože koje vole grinje i bakterije koje uzrokuju neugodan miris. Zato plahte treba prati barem svaka dva tjedna, a pokušajte i češće kada su visoke temperature ili ako se znojite noću.

9. Kućni ljubimci

Životinjski izmet i urin sastavni su dio života s mačkom ili psom. No osim što imaju miris, budite oprezni pri čišćenju. Nedavno istraživanje pokazalo je da pseći urin nije sterilan niti bez bacila, sadrži čak nekoliko vrsta bakterija. I u mačjem i psećem izmetu mogu se pronaći paraziti poput okruglih glista i ankilostoma koji mogu biti opasni i za ljude. Svakako brzo počistite izmet, svaki dan promijenite mačji pijesak i operite ruke nakon toga.

10. Mrtva životinja

Blagi miris koji polako postaje jači i ostaje danima ili tjednima mogao bi biti znak da je divlja životinja uginula na vašem tavanu, unutar zida ili ispod vaše verande. Također je moguće da je zalutala životinja još živa, a vi osjećate miris njihove mokraće ili izmeta.

11. Hodnik na ulazu u stan

Ulazni prostor u osnovi je pravi nered jer tamo ostavljamo jakne, kapute, ruksake i torbe za teretanu i naravno – obuću. Ako imate ormariće ili terasu ili balkon, tamo odlažite obuću i druge stvari.

12. Skrivena plijesan

Ako osjetite miris plijesni, ali je ne vidite, može rasti iza zida ili tapeta, ispod drvenih obloga ili u zidovima u blizini cijevi. Također može biti ispod tepiha ili pločica. Plijesan raste tamo gdje ima puno vlage, kao ispod umivaonika s cijevi koja propušta ili u slabo prozračenoj kupaonici. Najbolje je pozvati stručnjaka jer ako pokušate sami popraviti, možete osloboditi spore plijesni.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije