5 iznenađujućih prednosti alkohola

5 iznenađujućih prednosti alkohola

5 iznenađujućih prednosti alkohola
  • Objavljeno: Srijeda, 15.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dugovječnost

Vijesti o vinu postaju sve bolje. Nizozemski istraživači tvrde da pola čaše vina dnevno može pomoći da živite duže - pet godina duže, u stvari. (Zapamtite, ipak, pretjerano pijenje može dovesti do zdravstvenih problema koji mogu skratiti život.) Iako su istraživači uzeli u obzir da je potrebno više studija, teorija je da umjereno konzumiranja alkohola - a posebice crnog vina - može doprinijeti dugovječnosti jer su polifenoli, spojevi sadržani u vinu, kod životinja doveli do prestanka nakupljanja masnog tkiva u arterijama koje može uzrokovati moždani ili srčani udar.

Poboljšava zdravlje srca

Japanski istraživači vjeruju da umjerena konzumacija alkohola zajedno sa socijalizacijom može značajno smanjiti rizik za bolesti srca. Iako su istraživači uglavnom došli do tog zaključka istražujući muškarce, lako to može biti istina i za žene. Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da jedna čaša na dan (ali ne svaki dan) za žene može imati koristi.

Smanjuje upalu

Oni koji piju umjereno imaju znatno smanjen rizik od razvoja nekoliko stanja upale uključujući i reumatoidni artritis, osteoartritis, reaktivni artritis i psorijatični artritis, tvrde nizozemski znanstvenici. Istraživači nisu baš sigurni zašto konzumacija alkohola (nema smjernica o tome koje vrste alkohola i koliko, ali možemo sa sigurnošću pretpostaviti da znanstvenici pričaju o umjerenom pijenju ovdje), ali nagađa se da alkohol može imati efekt na smanjenje upale.

Pomaže mršavljenje

Istraživači u Brigham and Women's Hospital u Bostonu koji su proučavali konzumaciju alkohola kod više od 19.000 žena starijih od 13 godine utvrdili su da žene koje su pile umjerene količine alkohola (definirano sa ne više od dvije čaše vina dnevno, piva ili likera) su sklonije dobiti manje težine nego žene koje ne piju. Studija je nedavno objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine.
 
„Žene koje piju umjerene količine alkohola imaju tendenciju da jedu manje hrane, posebno ugljikohidrata", rekao je kardiolog Lu Wang, voditelj istraživanja.

Pomaže u bori s osteoporozom

Nove studije tvrde da je pivo značajan izvor prehrambenog silicija. To je sastojak za koji se vjeruje da povećava gustoću koštanih minerala, a pivo njime obiluje.
 
Na temelju tih nalaza, znanstvenici sugeriraju da umjerena potrošnja piva zaista može pomoći u borbi protiv osteoporoze.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije