Uobičajeni problemi sa stopalima i kako si pomoći

Uobičajeni problemi sa stopalima i kako si pomoći

Uobičajeni problemi sa stopalima i kako si pomoći
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gljivične infekcije noktiju

Gljivice na noktima uzrokuju zadebljanje, promjenu boje i osjetljivost. Gljivica se uglavnom pojavljuju na toplim i vlažnim mjestima, a često obolijevaju plivači u bazenima i osobe kojima se znoje stopala. Infekcija nije opasna ali se teško liječi. Ponekad mogu pomoći kreme koje se nanose direktno na nokat. Postoje i antifungalne pilule ili operacija za uklanjanje noktiju u težim slučajevima.

Čukljevi

To je koštana izraslina na zglobu palca koja može biti izrazito bolna. Čukljevi mogu izazvati žuljeve i kurje oči. Da biste spriječili bol, koristite jastučiće za ublažavanje pritiska i uloške koje će spriječiti krivo hodanje. U težim slučajevima, operacija je neizbježna. Nosite prostrane cipele i izbjegavajte visoke potpetice.

Kurje oči i žuljevi

Trenje ili pritisak uzrokuje debele, tvrde, mrtve dijelove kože. Kurje oči izgledaju slično kao žuljevi, no obično su okruglastog oblika s točkom u sredini. Žuljevi imaju tendenciju širiti se i mogu se pojaviti bilo gdje na koži. Liječnik može izliječiti kurje oči i žuljeve, a pomoć možete potražiti u ljekarnama. Privremeno pokušajte ublažiti žuljeve uz pomoć flastera.

Giht

To je oblik artritisa koji uzrokuje bol, crvenilo, oticanje i ukočenost. Obično pogađa veliki zglob palca, a može se proširiti na cijelo stopalo, gležanj ili koljeno. Giht nastaje zbog previše mokraćne kiseline (UA) u tijelu, što može stvoriti igličaste kristale u zglobovima. Napadi mogu trajati nekoliko dana ili tjedana. Giht se liječi lijekovima protiv upale, a u tome može pomoći i dijetalna prehrana.

Pripremite tropski smoothie protiv gihta!

Bradavice na tabanima

Ove izrasline možete dobiti kada virus uđe u tijelo kroz oštećenu kožu. Virus se najčešće prenosi na javnim kupalištima. Bradavice su bezopasne, tako da ih ne morate liječiti, no u mnogim slučajevima su previše bolne da biste ih ignorirali. U liječenju pomaže salicilna kiselina, spaljivanje, zamrzavanje, laserska terapija ili uklanjanje kirurškim putem.

Altetsko stopalo

Ova gljivična infekcija može uzrokovati ljuštenje, crvenilo, svrbež, peckanje, plikove i čireve. Ona je blago zarazna, širi se izravnim kontaktom ili bosim hodanjem na mjestima poput svlačionica ili u blizini bazena. Gljivice se razvijaju unutar cipela u kojima je ograničen protok zraka. Protiv atletskog stopala djeluju razni losioni i tablete.

Savijeni prsti

Kada mišići u nožnim prstima izađu iz ravnoteže, mogu uzrokovati bolne probleme. Ovakva deformacija se najčešće viđa na drugom, trećem ili četvrtom prstu. Rizik za pojavu deformacije uzrokuju uska i stara obuća, a može biti i nasljedno. Nosite obuću u kojoj prsti imaju dovoljno mjesta. Ova deformacija se najčešće tretira operativnim zahvatom.

Urasli nokat

Ovaj problem može uzrokovati bol, crvenilo, oteklina i infekciju. Nokat može urasti ako ga previše ili krivo odrežete, ozlijedite stopalo ili nosite preuske cipele. U blažim slučajevima može pomoći namakanje u toploj vodi i pravilna higijena, a možete i zataknuti mali komad pamuka između kuta nokte i prsta kako biste ga odvojili od kože. Ovaj problem se uglavnom rješava kirurškim putem.

Ravno stopalo

U ovom slučaju, vaše stopalo ima potpuni ili gotovo potpuni kontakt s podlogom. Ravno stopalo nastaje uslijed ozlijede ili zdravstvenih problema, kao što je reumatoidni artritis. Većina ljudi nema simptome, iako težina, nepravilno hodanje i dugo stajanje, mogu uzrokovati bol u nogama i stopalima. Protiv ovog problema pomažu vježbanje i nošenje uložaka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije