Zdravlje počinje u crijevima

Zdravlje počinje u crijevima

Zdravlje počinje u crijevima
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opće je poznata uloga probavnog sustava u probavljanju hrane i opskrbi tijela energijom koju dobiva od razgrađenih elemenata hrane. Kroz probavni sustav apsorbiramo i vitamine, minerale, elemente u tragovima i sve ostalo što je potrebno za normalno odvijanje metaboličkih procesa. Manje je poznato, međutim, da je probavni sustav i najveći endokrini organ u tijelu, jer luči najveći broj lokalnih i sustavnih hormona. Još su manje poznati mehanizmi kojima probavna cijev štiti organizam od brojnih nepovoljnih utjecaja. Ipak, znamo da su želudac i crijeva najmoćniji imunosni organi - sadrže najviše imunosnih stanica. Jednako važnu ulogu imaju i milijarde bakterija u crijevima koje nas štite od drugih bakterija, virusa, gljivica, parazita i toksina, koji svakodnevno ulaze u naš probavni sustav putem hrane i vode.

Probiotici i prebiotici mogu se koristiti kao dodatak jelima. Opće je poznato da ih možemo naći u različitim vrstama jogurta, kefira i drugim oblicima kiselih mliječnih proizvoda (Bioaktiv, Aktivia, Sensia i sl). No, takav način primjene možda je dovoljan za zdrava crijeva koja imaju sačuvanu normalnu crijevnu floru. Glavni je nedostatak tih pripravaka što ne sadrže bakterije ljudskog, nego životinjskog podrijetla, pa im je smanjena otpornost na kiselost želuca i nemaju mogućnost dugoročna boravka u normalnoj crijevnoj flori.

Kad zbog nekog poremećaja crijevne flore, nakon antibiotske ili citostatske terapije želimo postići učinak primjenom dobrih bakterija, moramo se odlučiti za gotove pripravke liofiliziranih bakterija, od kojih neki sadrže tri, šest ili čak 10 sojeva bakterija u znatno većoj koncentraciji. Obično je riječ o sojevima koji su otporni na kiseline probavnog sustava, osobito želuca, odnosno sojevima bakterija koji su inače stanovnici ljudskih crijeva.

Prema novijim pokazateljima, primjena dobrih bakterija indicirana je kod proljeva koji su posljedica primjene antibiotika, zatim onih koji se javljaju na putovanju, dječjih proljeva uzrokovanih rotavirusom, onih koji su posljedica kontaminacije hrane različitim mikroorganizmima, kod upalnih bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest), sindroma iritabilnog crijeva, infekcije Helicobacter pylori, nutritivnih i drugih alergija, čak i kod astme, malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i drugih infekcija.

Potpuno je razumljiva i logična primjena dobrih bakterija kod svih infekcija i poremećaja nakon antibiotske i citostatske terapije, jer u tim slučajevima pomažu normalizaciji crijevne flore. Često pokazuju povoljan učinak i na sindrom iritabilnog crijeva i kroničnu upalnu bolest crijeva.

Povoljan učinak na druga stanja posljedica je jačanja imuniteta, odnosno imunostimulacije pod utjecajem pojedinih bakterijskih sojeva. Unos probiotika stimulira NK stanice (stanice ubojice), tako da se njihov broj povećava 20 posto. Pod njihovim djelovanjem povećava se i kapacitet fagocitoze neutrofilnih granulocita, a kod ciroze jetre pojačava se odstranjivanje amonijaka iz crijeva.

Velik značaj ima i formiranje barijere u crijevu, vezanjem za sluznicu crijeva. Tako se stvara prepreka prodoru antigena u krv i limfu, a kako se reakcija antigen - antitijelo odvija u lumenu crijeva, nema negativnih posljedica za domaćina. Često se alergijske reakcije, poput urtikarije i angioneurotskog edema, javljaju nakon antibiotske terapije i proljeva, koji su posljedica poremećaja normalne crijevne flore. To se događa kao posljedica kidanja barijere u crijevu, što otvara mogućnost prodora antigena u krv. Jedna od poznatijih studija je PANDA (Probiotic AND Allergy). Provedena je u Nizozemskoj i trajala je pet godina, a dokazuje učinkovitost probiotika u prevenciji alergije. Majka je uzimala dobre bakterije šest tjedana ili dva mjeseca prije poroda, a dijete je dobivalo dobre bakterije tijekom prve godine života. Rezultat je bila stabilna i trajno smanjena učestalost alergija u svim oblicima čak 80 posto.

Sve više studija potvrđuje opravdanost primjene dobrih bakterija kao pomoćnog sredstva u liječenju brojnih stanja i bolesti - od zaštite od stresa, do zaštite od posljedica zračenja, preko liječenja debljine do primjene kod teških oblika akutnog pankreatitisa. U svim slučajevima zabilježeni su određeni pozitivni učinci na stanje i tijek bolesti. Zbog svega toga brojni znanstveni timovi diljem svijeta rade na stvaranju novih probiotičkih lijekova, za koje se vjeruje da će ubrzo dovesti do revolucionarnih promjena u brojnim područjima medicine, prije svega u onkologiji, gastroenetrologiji, alergologiji, pedijatriji i infektologiji.

Bio-Kult® probiotički je pripravak nove generacije koji, u usporedbi sa svim probioticima s polica naših ljekarni, sadrži najviše probiotičkih sojeva, njih čak 14 različitih, i to u iznimno visokoj koncentraciji. Raznoliki sojevi u Bio-Kultu® djeluju sinergistički, što znači da dopiru do mnogih područja u crijevima. Zahvaljujući tome, veće su i mogućnosti održavanja zdravlja probavnog i imunosnog sustava.


Uz to što je Bio-Kult® posebno formuliran za održavanje zdravlja probavnog i imunosnog sustava, dobrodošla je pomoć i kod raznih probavnih smetnji, pa ga liječnici preporučuju i osobama sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnim bolestima crijeva. Nadalje, uputno je uzimati ga i tijekom antibiotske terapije kako bi se smanjila mogućnost nastanka proljeva, jer će u tom slučaju Bio-Kult® uravnotežiti crijevnu mikrofloru koju narušava antibiotik. Ovaj probiotički pripravak pomaže i kod probavnih tegoba na putovanjima.

Kako uzimati Bio-Kult®, saznajte na www.bio-kult.hr.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije