Ljetna anksioznost: zašto se ljeti osjećate loše i kako to pobijediti

Ljetna anksioznost: zašto se ljeti osjećate loše i kako to pobijediti

Ljetna anksioznost: zašto se ljeti osjećate loše i kako to pobijediti
  • Objavljeno: Srijeda, 17.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ljetni mjeseci obično nas asociraju na odmor, putovanja i druženja s voljenima. Često se čini kao da cijelu godinu iščekujemo taj mali posebni period koji će nam donijeti dozu uzbudljivosti u naš život. Ipak, za neke ljude ljeto je zapravo više stresno nego uzbudljivo, što proizlazi iz ljetne tjeskobe.

Prema riječima psihoterapeutkinje dr. Crystal Burwell, anksioznost se javlja kad god postoji prijelaz, bilo da se radi o promjeni godišnjih doba ili nekoj drugoj vrsti promjene, prenosi Huffpost. Ljeto je posebno puno promjena; dulji dani, drugačija odjeća, toplije vrijeme i drugi brojni faktori mogu biti krivac za vaše neočekivano neraspoloženje, a mi vam donosimo koji su to faktori, prema istraživanjima stručnjaka.

Odgovor leži u sunčevoj svjetlosti?

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) pogađa oko osam posto opće populacije, uglavnom se javlja na jesen ili zimu, a riječ je o medicinskom nazivu za stanje koje mnogi nazivaju zimskom depresijom. Većina znanstvenika vjeruje da problem proizlazi iz načina na koji tijelo reagira na dnevno svjetlo. Navodno, svjetlost koja ulazi kroz oči uzrokuje promjene razine hormona u tijelu. U našem tijelu svjetlost djeluje tako da zaustavlja proizvodnju hormona spavanja melatonina, što nas održava budnima.

I dok zimi sezonske afektivne probleme uzrokuje premalo svjetlosti, ljeti je uzrok prevelika količina sunca. Vitamin D itekako nam je potreban, no kada ima sunčeve svjetlosti, naš prirodni ciklus spavanja se prekida. Dakle, taj kasnonoćni zalazak sunca može biti lijep, ali zapravo nije dobar za vaš noćni odmor. Duži dani održat će budnima i naše tijelo, ali i naš um, a poznato je kako manjak sna može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući povećanu tjeskobu.

Tjeskoba zbog visokih temperatura

Glavni simptomi anksioznosti uključuju višu tjelesnu temperaturu, znojenje i plitko disanje. Istovremeno, do ovih stanja lako može doći ljeti, porastom temperatura. Tada bi osobe koje imaju tendenciju biti tjeskobne, mogle zamijeniti obične posljedice ljeta s dolaskom anksioznosti. Pretjerano tjeskobna osoba usredotočuje se na ono što se događa u njenom tijelu određenog dana, stoga bi ljetni period mogao predstavljati ozbiljniji problem za tjeskobne osobe.

Pritisak očekivanja može dovesti do tjeskobe

Anksioznost ljeti može biti i posljedica vlastitih očekivanja koje imate za tu sezonu. Isto tako, mogli biste imati pritisak držati korak s drugima po pitanju ljetnih planova. Kako objašnjava Burwell, kada vidite druge kako putuju na uzbudljiva mjesta, možete biti suočeni i sa socioekonomskom tjeskobom pa upitati sami sebe nešto poput „Zašto si ja ne mogu priuštiti ovakav odmor?“ Kada se pri povratku na posao ili školu suočite s pitanjem „kako ste proveli ljeto;“ mogli biste imati osjećaj da ste izostavljeni i propuštate dio zabave.

Stručnjaci ističu i kako je jedan od najvećih temeljnih čimbenika tjeskobe netolerancija na neizvjesnost. Zbog toga odmori mogu učiniti ljude zabrinutima; nisu sigurni što se može dogoditi na njihovom putovanju, bilo da je to povezano s vremenom, vožnjom, potencijalnim narušavanjem zdravlja na moru ili mogućim ozljedama.

Ljetni dani bez rutine mogu uzrokovati tjeskobu

Kada ste na godišnjem odmoru ili nemate školskih, odnosno studentskih obaveza, gubite dio rutine koju ste imali. Stvorite si novu rutinu kako ne biste ostavili previše mjesta i vremena vašim mislima. Jednostavnije; kada um nije zauzet, vrlo lako može doći do razvoja tjeskobnih misli. Važno je da odvojite vrijeme za opuštanje i oslobađanje od stresa, ali uvijek morate imati ravnotežu.

Kako se riješiti tjeskobe

Burwell savjetuje onima koji se bore s ljetnom tjeskobom da unaprijed predvide okidač i naprave plan za smanjenje njezinih učinaka. Na primjer, ako se oko određenog dana osjećate tjeskobno, pokušajte s tehnikama odvraćanja pozornosti poput odlaska na trčanje, pospremanja kuće ili kreiranja planova s prijateljima ili partnerom.
Pobrinite se da imate dovoljno sna je ako ne spavate dovoljno, teško ćete kontrolirati svoje emocije i sve probleme koji se mogu pojaviti tijekom ljeta. Na samom kraju, nemojte se bojati obratiti se stručnjaku ako si ne možete sami pomoći.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije