Avokado: Saznajte kako uzgojiti ovo egzotično voće u vlastitom domu

Avokado: Saznajte kako uzgojiti ovo egzotično voće u vlastitom domu

Avokado: Saznajte kako uzgojiti ovo egzotično voće u vlastitom domu
  • Objavljeno: Utorak, 01.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: pixabay, shutterstock

Uz pojam zdrave prehrane danas se obavezno veže avokado, voće koje je u zadnjih nekoliko godina postalo vrlo popularno. Koristi se kao namaz ili umak, stavlja se u salate i smoothieje, jede se s tunom, spaghettima…

Ukusan, ali i ljekovit

Avokado (Persea americana) je višegodišnje tropsko ili suptropsko stablo, poznato zbog svojih plodova koji se jedu na razne načine. Ovo voće ne samo da je ukusno, već slovi kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Plodovi su bogati zdravim masnoćama, vlaknima, folatima, kalijem, vitaminom C i E.

Na radost svih zdravoljubaca ovu biljku moguće je uzgojiti u vlastitom domu!

Uzgoj i održavanje

Uzgoj avokada iz koštice vrlo je jednostavan i ne zahtijeva puno materijala. Uz malo strpljenja, moguće je uzgojiti atraktivno drvce sjajnih ovalnih listova.

Vjerojatno nećete uspjeti dobiti plodove avokada (za što je potrebno oko 10 godina rasta), a čak i ako uspijete, plodovi neće biti kao originalni plod. Međutim, dobit će se lijepa dekorativna biljka, čime će se vaš trud isplatiti.

Postupak je sljedeći! Potrebno je sačuvati cijelu košticu i dobro ju očistiti od ostataka mesnatog dijela avokada. Pričekajte da se osuši, a zatim sa svake strane stavite tri do četiri čačkalice. Uzmite čašu ili neku posudu, nalijte vode i postavite čačkalice s košticom tako da trećina koštice bude uronjena u vodu.

Čaša ili posuda s vodom treba biti smještena na toplom mjestu, ali da nije na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Obavezno trebate redovito mijenjati vodu. S opisanim postupkom, korijen i stabiljka bi se trebali pojaviti kroz dva do šest tjedana. Ako se to ne dogodi, možete probati još jednom i započeti cijeli postupak s novom košticom.

Kada stabljika naraste 15 cm, skratite ju na pola. Time će se potaknuti rast korijena. Nakon što ponovno naraste, biljku posadite u posudu ispunjenu supstratom i stavite je na osunčanu prozorsku dasku.

Avokado zahtijeva redovito zalijevanje i treba mu osigurati dobru drenažu. Bilo bi dobro da tijekom ljetnih mjeseci posudu avokada smjestite negdje na otvorenom, na poziciju s puno svjetlosti. Imajte na umu da se radi o tropskoj biljci što znači da ne podnosi temperature niže od deset stupnjeva.

Sretno s ovim zanimljivim pothvatom!

Autor: webgradnja.hr

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije