Kako spriječiti brzo kvarenje avokada?

Kako spriječiti brzo kvarenje avokada?

Kako spriječiti brzo kvarenje avokada?
  • Objavljeno: Utorak, 07.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Avokado je moćna namirnica koja je dostigla veliku popularnost na jelovniku doručka kod mnogih ljudi. Prema istraživanjima, odličan je za zdravlje kardiovaskularnog sustava, može pridonijeti zdravom mršavljenju, pomoći u zdravlju očiju, a dobar je i za kvalitetno unošenje potrebnih nutrijenata. Mnoge od njegovih čudesnih zdravstvenih dobrobiti zahvaljuju se nutrijentima koji se nalaze u avokadu, poput vlakana, vitamina B6, folata, magnezija i višestruko nezasićenih masnih kiselina, prenosi Eat This, Not That.

Osim svojih nutritivnih prednosti, avokado je također nevjerojatno svestrano voće. Možete ga jesti u umaku, smoothieju, tortiljama, salati, ali mnogim drugim receptima. Međutim, ova omiljena hrana ima jednu glavnu manu: avokado je poznat po tome što se ponekad pokvari prerano, prije nego što ga imate priliku upotrijebiti. Postoji li način da avokado duže ostane svjež? Odgovor je 'da.'

Odaberite pravi avokado u trgovini

Kada kupujete avokado, važno je razmisliti o tome kada ga namjeravate upotrijebiti ili pripremati. Na primjer, ako vam avokado treba istoga dana kada idete u kupovinu, pronađite zreli avokado. To ćete provjeriti na način da ga nježno pritisnete dlanom. Ako je zreo, neće biti krut i čvrst, već će malo omekaniti. Ako se ipak pojavi smeđa boja, riječ je o prezrelom avokadu. U slučaju da ga ne planirate konzumirati u skorije vrijeme, pronađite avokado koji još uvijek nije zreo.

Kako usporiti kvarenje avokada

"Ako im trebate produljiti rok trajanja, svaki avokado zasebno zamotajte u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku. U idealnom slučaju, učinite to prije nego avokado uopće sazrije", rekla je kuharica Melanie Underwood iz Gather Culinary. Jedna pogreška koju mnogi rade je da avokado odmah nakon trgovine stave u u zdjelu ili posudu s drugim voćem. Međutim, on bi trebao biti udaljen od svih drugih proizvoda koji proizvode etilen. "Avokado, jabuka i banana otpuštaju plin etilen dok sazrijevaju, pa će njihova blizina ubrzati proces sazrijevanja", objašnjava Underwood.

Osim toga, avokado možete čuvati u zamrzivaču. Ovo je posebno dobar savjet ako ga namjeravate koristiti u smoothiejima ili umacima, jer zamrzavanjem avokada zapravo možete dobiti jedinstvenu kremastu teksturu kada se izmiksa.

"Ako su zreli i ne možete ih odmah upotrijebiti, ogulite ih, zgnječite, napravite pire od avokada i dodajte jednu čajnu žličicu soka od limuna ili limete po avokadu", kaže Underwood, "Zatim stavite u hermetički zatvorenu posudu ili pokrijte plastičnom folijom. Nakon što je to gotovo, možete ga staviti u hladnjak i spremiti za drugi dan.

Još jedna frustrirajuća situacija s kojom se svi ljubitelji avokada mogu poistovjetiti je ono što se ponekad dogodi kada otvorite svježi avokado, ali ne namjeravate pojesti cijeli u jednom dahu. Sigurno ste primjetili da tada neiskorištena polovica gotovo odmah posmeđi. Srećom, kuhari imaju rješenje. Kada se izrezani avokado izloži zraku, reagira s kisikom i počinje oksidirati te zaprima svijetlosmeđu boju. Možete iscijediti sok od limuna ili limete na izloženu površinu jer limunska kiselina djeluje kao konzervans. Još jedan jednostavan savjet je da zamotate izrezani avokado u plastičnu foliju ili ga stavite ravno u posudu, čime se sprječava reakcija avokada s kisikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije