Billie Eillish o Touretteovom sindromu zbog kojeg su je ismijavali. Koji su simptomi i kako se liječi?

Billie Eillish o Touretteovom sindromu zbog kojeg su je ismijavali. Koji su simptomi i kako se liječi?

Billie Eillish o Touretteovom sindromu zbog kojeg su je ismijavali. Koji su simptomi i kako se liječi?
  • Objavljeno: Petak, 27.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: ©buzzfuss/123RF.COM

Američka pjevačica Billie Eilish u posljednjoj epizodi popularnog Netflixovog showa "My Next Guest Needs No Introduction" otkrila je kako joj je u 11. godini dijagnosticiran Touretteov sindrom. Iako je već 2019. godine u razgovoru s Ellen DeGeneres spomenula svoje zdravstveno stanje, nikada nije htjela otvoreno razgovarati o svom iskustvu. U jednom trenutku tijekom intervjua s Lettermanom, 20-godišnja pjevačica je okrenula glavu i činilo se da nešto govori, na što ju je voditelj pitao: "Što se događa? Muha ti je uletjela u usta?" Billie mu je na to odgovorila da ima tikove i da ih je u ovom slučaju izazvalo osvjetljenje. "Ako me snimate dovoljno dugo, vidjet ćete puno tikova", rekla je.

U intervjuu je ispričala sve o svojim tikovima. "Glavni tikovi koje stalno radim su pomicanje uha naprijed-natrag, podizanje obrve, klikanje čeljusti i naprezanje mišića ruku", rekla je Billie. Dodala je kako je s godinama učestalost tikova počela rasti te joj određene situacije mogu povećati intenzitet tikova ili pokrenuti njihove epizode.

Afazija - logopedinja objašnjava stanje zbog kojeg Bruce Willis prekida glumačku karijeru

Nakon što su fanovi napravili kompilacije njezinih tikova na YouTube-u gdje Billie sliježe ramenima, brzo trepće i gleda prema gore, pjevačica je rekla kako nije u redu biti ismijavan zbog stanja koje nije pod kontrolom pojedinca. O svojim tikovima rekla je: “Najčešći način na koji ljudi reagiraju je da se smiju jer misle da pokušavam biti duhovita... i to me uvijek malo uvrijedi.”

Do sada nije iznosila detalje svog sindroma jer, kako kaže, nije htjela da ju njezini tikovi definiraju, ali je shvatila da je upravo ona osoba koja je uvijek otvoreno pričala o svom mentalnom zdravlju. U svom dokumentarcu "Billie Eilish: The World's a Little Blurry" objasnila je da se tikovi gotovo nikada ne pojavljuju kada radi ono što najviše voli, a to su nastupi pred publikom. Dodala je i kako svoj Touretteov sindrom sada potpuno prihvaća s punim samopouzdanjem.

Touretteov sindrom simptomi

Touretteov sindrom je poremećaj ponavljanja iznenadnih, kratkotrajnih pokreta ili zvukova (tikova), koje pojedinac ne može kontrolirati, piše Mayo Clinic. Jedni od najčeščih tikova koje imaju osobe s ovim sindromom, uključuju treptanje očiju, ispuštanje neobičnih zvukova ili izgovaranje uvredljivih riječi. Sindrom se obično javlja u dječjoj dobi između 2. i 15. godine, a prosjek je šest godina. Muškarci imaju tri do četiri puta veću vjerojatnost za razvoj Touretteovog sindroma od žena.

Simptomi mogu varirati od blagih do teških. Teški simptomi mogu značajno ometati komunikaciju, svakodnevno funkcioniranje i kvalitetu života. Složeni simptomi mogu biti tikovi poput čučanja, dubokog sagibanja u koljenima, vraćanje identičnim putem. Prije same pojave motoričkih ili vokalnih tikova, osoba može osjetiti neugodan tjelesni osjećaj (predosjećaj) kao što su svrbež, trnci ili napetost. Izražavanje tika, zatim, donosi olakšanje.

Liječenje sindroma

Točan uzrok pojave Tourettova sindroma nije poznat, ali je sigurno da je povezan s genetičkim naslijeđem i vanjskim utjecajima. Tikovi se često smanjuju ili postaju kontrolirani nakon tinejdžerskih godina te postoje tretmani koji ih mogu umanjiti, iako određenog lijeka nema. Ne postoji jedinstven test kojim se potvrđuje boluje li osoba od Tourettova simptoma. Međutim, na osnovi simptoma, njihova intenziteta i trajanja, liječnik dijagnosticira da osoba ima Tourettov sindrom.

Kriteriji koji mogu biti prisutni kako bi se osobi dijagnosticirao Tourettov sindrom su:

  • tikovi kretanja i vokalizacije
  • uzrok tikova nisu lijekovi i opijati
  • tikovi se pojavljuju redovito i tijekom noći
  • tikovi počinju prije 18. godine

Uz veliki trud, neke osobe s Touretteovim sindromom čak mogu i privremeno zaustaviti ili suzdržati tik. Trajanje poremećaja obično je doživotno, iako mogu postojati razdoblja bez simptoma, tjednima pa čak i godinama.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije