Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bolovi koji se ne ignoriraju

Bolovi koji se ne ignoriraju

Bolovi koji se ne ignoriraju
  • Objavljeno: Subota, 22.01.2011.
  • Broj pregleda: 4.198
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Obična glavobolja je samo glavobolja, a žgaravica je ništa više nego znak da ste se prejeli. Bol je način na koji tijelo govori da nešto nije sasvim u redu. Znate otprilike kada se radi o prolaznoj boli, a kada je to ipak nešto ozbiljnije. Ali, kad je riječ o nagloj boli koje se zadržava dulje nego inače, ili samo izgleda drugačije, to zaslužuje vašu pozornost. Neka od slijedećih stanja treba shvatiti ozbiljno i potražiti savjet liječnika.

Bol u grudima

Ako su pacijenti dobro upućen u suptilni jezik srca, mnogi mogu izbjeći nepotrebnu brigu i trošak. Studije su otkrile da žene doživljavaju širi raspon simptoma srčanog udara nego muškarci. Postoje tri dobra pokazatelja da nešto nije u redu, i oni se mogu javiti kod oba spola. Oni su bol u prsima koja ne prolazi, kratkoća daha i bilo koja bol gornjeg dijela tijela koja se do sada nije pojavila. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, trebali biste nazvati liječnika ili hitnu pomoć.

Teška glavobolja

Postoji šansa da se radi o migreni. Ali, ako nije u pratnji drugih simptoma migrene, iznenadna, jaka bol glave može signalizirati da se radi o aneurizmi mozga. Puknuće aneurizme može uzrokovati oštećenje mozga u roku od nekoliko minuta, tako da ćete morati pozvati hitnu pomoć odmah.

Bolan zub

Vjerojatno se radi o oštećenju zubnog živaca ili je zub bolan zbog upale. Ako se za upalu ne pobrinete brzo, bakterije u ustima mogu upasti u živac. A definitivno ne želite da se kolonije bakterija šire kroz vaše tijelo. Ako je zub već inficiran, morat ćete očistiti korijenske kanale.

Oštra bol na jednoj strani tijela

Ako vas boli s desne strane, a također imate mučninu i groznicu, možda se radi o upali slijepog crijeva. Za žene, druga mogućnost je cista jajnika. Obično su ove tekućinom ispunjene vrećice bezopasne i nestaju same od sebe. Ali, ako jedna pukne, to može uzrokovati strašnu bol. U oba slučaja, potrebna je hitna operacija.

Upaljeno crijevo može prsnuti i dovesti do niza komplikacija. Cistu također treba ukloniti odmah , jer može blokirati protok krvi u jajnik unutar nekoliko sati.

Abdominalna bolu uz plinove i nadutost

U posljednjih mjesec dana, većinom se osjećate naduti i imate plinove, bez obzira što pojedete. Ako su simptomi novi, u najgorem slučaju radi se o raku jajnika. Rani simptomi ovog oblika raka su: nadutost, bol u trbuhu ili zdjelici i poteškoće s jelom. Ako počnete doživljavati ove simptome gotovo svakodnevno više od dva ili tri tjedna, smatrajte to znakom upozorenja.

Bol u leđima i trnci u prstima

Ako ste nosili teške predmete, bolovi bi trebali ubrzo proći. Ali ako ne prestaju, potražite pomoć ortopeda. Jedan od diskova mogao bi pritiskati živac. Bez odgovarajućeg liječenja, riskirate trajno oštećenje živaca.

Bolovi u nozi i oteklina

List noge je iznimno osjetljiv na jednom mjestu, vidljivo otečen i crven, ili topao na dodir. Možda imate duboku vensku trombozu (DVT), obično poznatu kao krvni ugrušak. Oduprite se nagonu za masažom područja. Ugrušak može putovati kroz vene do pluća i dovesti do smrti. Odmah se javite svom liječniku ili u hitnu pomoć.

Komentari

Najnovije

Najčitanije