Celijakija - simptomi, tko obolijeva, kako se otkriva i liječi

Celijakija - simptomi, tko obolijeva, kako se otkriva i liječi

Celijakija - simptomi, tko obolijeva, kako se otkriva i liječi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Marko Lopac

Dijeta bez glutena postala je sve popularnija posljednjih godina, a oni koji su sami odabrali ne konzumirati gluten ne dijele iste strahove s ljudima kojima ga moraju eliminirati iz prehrane zbog zdravstvenih razloga. Ova bjelančevinasta tvar koja tijestu daje elastičnost često se dodaje prerađenoj hrani kako bi se poboljšala tekstura i potaknulo zadržavanje vlage te je prisutan u mnoštvu proizvoda koje možete kupiti u trgovini.

Iako namirnice koje sadrže gluten nisu nezdrave, njegova konzumacija oboljelima od celijakije može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe, a jedna od njih je celijakija. O tome što je celijakija, koji su njeni simptomi, kako se dijagnosticira i liječi, razgovarali smo s profesorom emeritusom Markom Duvnjakom, internistom, subspecijalistom gastroenterologije i hepatologije te primarijusom iz Poliklinike Duvnjak.

"Celijakija je autoimuna bolest i nastaje zbog neprirodne reakcije našeg imunološkog sustava, alergijske reakcije organizma, na hranu u kojoj se nalazi gluten. Gluten je najvažnija bjelančevina koja se nalazi u žitaricama - pšenica, ječam, raž. Zbog alergijske reakcije na sluznici tankog crijeva dolazi do njezinog jakog oštećenja s gubitkom njezine osnovne funkcije, a to je smanjena resorpcija hranidbenih tvari u krv (masti, bjelančevine, vitamini, elektroliti)", objašnjava primarijus Marko Duvnjak te dodaje kako od celijakije obolijevaju svi uzrasti, ali najčešće djeca i ljudi mlađe i srednje životne dobi, između 30 i 40 godina. "Postoji pojačana pojavnost u pojedinim obiteljima. U općoj populaciji takvih bolesnika ima oko 1%. Značajno je češća u razvijenim zemljama", navodi.

Celijakija simptomi

Zanimalo nas je i postoji li više tipova celijakije, a primarijus objašnjava kako kod celijakije ne postoje definirani tipovi, nego jače ili slabije izraženi simptomi, a samo u nejasnim slučajevima se izvodi genetsko testiranje.

Kada je riječ o jačini simptoma, kaže kako oni ovise o genetskim promjenama odgovornim za celijakiju te o tome radi li se o homozigotu ili heterozigotu. "Homozigot znači da se promjene nalaze na oba genska alela, a kod heterozigota samo na jednom", objašnjava i dodaje kako "O intenzitetu alergijske (autoimune) reakcije našeg organizma na gluten ovisi i jačina simptoma i izraženost znakova bolesti, od umjerenih i povremenih do kontinuiranih i jakih."

Zbog smanjene apsorpcije hrane u crijevima, kao najčešće simptome celijakije nabraja: učestali, obilni, pjenušavi , masni i smrdljivi proljev te rjeđe mučninu i povraćanje, a bolesnici se žale na "napuhnuti trbuh, slabost muskulature, jaki umor, a mogu imati i različite psihičke smetnje, najčešće mrzovoljnost".

prof. emeritus Marko Duvnjak, primarijus

"Zbog dugotrajne slabije apsorpcije hranidbenih sastojaka hrane dolazi do razvoja slabokrvnosti, pothranjenosti i mišićne slabosti, a kod djece i do zaostatka u rastu. Kod neprepoznate i neliječene dugotrajne bolesti mogu nastati i teške bolesti kao što su karcinomi i maligni limfomi tankog crijeva. Bolest može biti udružena i s drugim autoimunim bolestima (štitnjače, jetre, psorijaze, šećerne bolesti), o čemu treba posebno voditi računa", objašnjava.

Kako se dijagnosticira i liječi celijakija?

"Kod nekih bolesnika simptomi su slabo izraženi (neki imaju samo zatvor stolice) i kod takvih se bolest otkriva dosta kasno ili se opće ne otkrije", kaže primarijus Duvnjak te dodaje kako se to događa i zbog sličnosti simptoma koju ova bolest ima sa simptomima drugih bolesti probavnog sustava.

Na pitanje kako se celijakija dijagnosticira, primarijus odgovara: "Do dijagnoze se dolazi na osnovu navedenih simptoma i znakova bolesti te određenim testovima iz krvi ili biopsijom sluznice dvanaesnika (dio tankog crijeva). Iz krvi se određuju antitijela na enzim tkivnu transglutaminazu (anti-t-TG) koja je u ovoj bolesti jako povišena. Biopsijom sluznice tankog crijeva tijekom endoskopskog pregleda gastroskopom uzimaju se uzorci sluznice duodenuma (dvanaesnika) za histološku analizu. Histološka slika pokazuje karakteristično oštećenje sluznice s nestankom resica tankog crijeva koje upijaju hranu, a i sluznica je stanjena. Rijetko je potrebno i genetsko testiranje za dokazivanje bolesti."

Kada je riječ o liječenju napominje kako je uzročna terapija za oboljele doživotno izbjegavanje hrane koja u sebi sadrži ranije navedene žitarice, odnosno njihovo brašno, pripremljeno na bilo koji način te kaže kako se o štetnosti zobi još vode rasprave. "Nakon što se bolest otkrije u početku je potrebno davati nadomjesnu terapiju vitaminima i mineralima, dok se sluznica ne oporavi. Ako se držimo propisne dijete sluznica će se u potpunosti, relativno brzo, za 1 do 2 mjeseca opraviti i potpuno preuzeti svoju funkciju, resorpciju hrane. Nestaju u potpunosti svi simptomi i bolesnici mogu potpuno normalno živjeti, funkcionirati i tolerirati svaki napor" te kao primjer osobe koja živi s ovom bolešću navodi jednog od najboljih svjetskih tenisača Novaka Đokovića.

Celijakija prehrana

Iako se na prvi pogled dijeta bez glutena čini jednostavnom, primarijus Duvnjak kaže kako je prehrana bolesnika s celijakijom vrlo zahtjevna. "Naime, u mnogim prehrambenim proizvodima nalaze se manje količine brašna od žitarica koje sadrže gluten (salate, začini, suhomesnati proizvodi, konzervirana i druga jela). Na dosta proizvoda još uvijek nije označeno sadrže li gluten, jer proizvođači ne moraju napisati sastojke u deklaraciji ako se nalaze u maloj količini (tragovima). Sretna okolnost je ta da u razvijenim zemaljama postoji sve više proizvođača koji se posebno bave proizvodnjom bezglutenskih proizvoda. Postupno se to događa našoj zemlji, no to još nije uzelo većeg maha."

"U kukuruzu, riži, soji i u drugim žitaricama nema glutena, no zakonski je dozvoljeno miješanje svih vrsta žitarica u manjim količinama (do 5%), što je dovoljno da dovode do aktivacije simptoma celijakije, ukoliko se u toj smjesi nalazi pšenica, raž ili ječam", kaže te zaključuje kako je rano otkrivanje ove bolesti i doživotni prestanak konzumacije hrane koja sadrži gluten ključno kako bi se izbjegle teške komplikacije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije