Astma i proljeće

Astma i proljeće

Astma i proljeće
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2015.
  • Broj pregleda: 316
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon duge i hladne zime se većina ljudi raduje toplijem vremenu i cvjetanju biljaka. No, ako patite od astme ili alergija, proljeće za vas znači učestalije probleme sa zdravljem i pogoršanje simptoma astme.

Sezonske alergije, naročito proljetne, mogu uzrokovati nastanak upale u tijelu. To predstavlja dodatan problem astmatičarima. Polen je nošen zrakom i može putovati kilometrima. Ako ne živite u šumovitom podneblju, to vam ne garantira da nećete osjetiti pogoršanje simptoma astme.

Najbolji način da spriječite pogoršanje simptoma astme za vrijeme proljeća jest da ostanete u zatvorenom prostoru, što nikako nije praktično.

Donosimo vam nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste smanjili rizik od pogoršanja simptoma astme.

Izbjegavajte aktivnosti na otvorenome u vrijeme kada je razina polena najviša i budite upućeni u to kolika je razina polena u svakom trenutku.

Nakon boravka na otvorenome se istuširajte i operite odjeću. Polen se zadržava na vašem tijelu i odjeći pa ga je vrlo lako unijeti u svoj dom.

Redovito perite posteljinu i odjeću i nemojte ih sušiti na otvorenome. Sušenje odjeće i posteljine na otvorenome može uzrokovati zadržavanje polena na njima, što vam neće pomoći u ublažavanju simptoma astme.

Zatvarajte prozore doma i auta kada je razina polena visoka i umjesto otvaranja prozora koristite klima uređaj.

Većinu tjelovježbe odradite u zatvorenome. Ako volite vježbati na otvorenome, prije odlaska na otvoreno uzmite lijekove za kontrolu simptoma astme. Uzimanje antihistaminika prije tjelovježbe vam može pomoći u prevenciji napada astme.

Uzimajte lijekove prema preporuci liječnika!

Ako ste iz nekog razloga prestali uzimati lijekove za kontrolu simptoma astme, svakako ih počnite opet uzimati. To što se osjećate bolje ne znači da u vašem tijelu nije prisutna upala koja narušava funkcioniranje svake tjelesne stanice.

Lijekovi protiv astme vam mogu pomoći u prevenciji alergijskih reakcija na polen. Veliki broj ljudi, koji pati od astme, istovremeno pati i od alergija, što narušava kvalitetu života tijekom proljeća, pa i ljeta i jeseni.

Najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom o preporučenoj dozi lijekova za kontrolu alergija i astme. Postoje i prirodni načini da ublažite simptome astme, ali nemojte nikada započinjati sa alternativnim načinima liječenja bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Liječnik će vas vrlo vjerojatno savjetovati da počnete uzimati lijekove i do 2 tjedna prije početka sezone alergija kako biste pripremili tijelo i smanjili rizik od nastanka intenzivnih simptoma.

Ako, bez obzira na sve poduzete mjere, i dalje osjećate poteškoće i ne možete kontrolirati simptome astme i alergija, možda imate oslabljen imunološki sustav. Posavjetujte se s liječnikom o tome kako možete ojačati svoj imunitet. Najčešće je dovoljno redovito vježbati, jesti adekvatnu količinu voća i povrća i dovoljno spavati.

Najnovije

Najčitanije