Društvene mreže sve štetnije: 'Djeca od 13 godina i dalje su premlada za njihovo korištenje'

Društvene mreže sve štetnije: 'Djeca od 13 godina i dalje su premlada za njihovo korištenje'

Društvene mreže sve štetnije: 'Djeca od 13 godina i dalje su premlada za njihovo korištenje'
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pojavom novih društvenih mreža i razvijanjem postojećih, sve mlađa djeca pridružuju se čuvenom digitalnom svijetu. Meta, Twitter i ostale mreže ne dopuštaju da se njihovim platformama pridružuju djeca mlađa od 13 godina, no liječnik i "prvi čovjek američkog javnog zdravstva" Vivek Murthy rekao je kako su djeca i u toj dobi premlada za društvene mreže jer se nalaze u procesu razvijanja vlastitog identiteta.

''Na temelju podataka koje sam vidio, osobno vjerujem da je 13 godina prerano. To je dob za koju je jako važno da razmislimo o tome kako oni razmišljaju o vlastitoj vrijednosti i svojim odnosima", rekao je Murthy za CNN Newsroom. Sve je veći broj provedenih istraživanja o štetnosti koje društvene platforme mogu nanijeti djeci i adolescentima, a Murthy je svim roditeljima poručio da se ujedine i naprave strategiju za uvođene novih pravila na društvenim mrežama.

''Ako se roditelji mogu udružiti i reći da, ujedinjeni, neće dopustiti našoj djeci da koriste društvene medije do 16, 17 ili 18 ili koju god dob odaberu, to je mnogo učinkovitija strategija u osiguravanju toga da vaša djeca ne budu rano izložena šteti'', rekao je za CNN.

Prema studiji objavljenoj ovog mjeseca u časopisu JAMA Pediatrics, učenici koji su redovitije pregledavali društvene mreže pokazali su veću neuralnu osjetljivost u određenim dijelovima svog mozga, zbog čega su njihovi mozgovi s vremenom više reagirali na društvene posljedice. Psihijatri poput dr. Adriane Stacey godinama ukazuju na tu pojavu. Stacey, koja prvenstveno radi s tinejdžerima i učenicima, ranije je za CNN rekla da korištenje društvenih medija izaziva "izbacivanje dopamina" u mozgu.

“Kada radimo stvari koje izazivaju ovisnost, poput upotrebe kokaina ili pametnih telefona, naš mozak otpušta puno dopamina odjednom. Govori našem mozgu da to nastavi koristiti. Posebno kod tinejdžera, taj dio mozga je zapravo hiperaktivan u usporedbi s odraslima. Ne mogu se motivirati da rade bilo što drugo", rekla je.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije