Evo zašto neki dodaci prehrani mogu biti opasni!

Evo zašto neki dodaci prehrani mogu biti opasni!

Evo zašto neki dodaci prehrani mogu biti opasni!
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Dodaci prehrani podrazumijevaju koncentrirane izvore hranjivih tvari koji nisu zamjena, već samo nadopuna uravnoteženoj prehrani. Da bi došli na tržište, dodaci prehrani ne trebaju proći opsežna pretklinička i klinička ispitivanja već samo dokaz o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti primjene.

Razlog tome je što dodaci prehrani nisu lijekovi, oni ne liječe bolest, već spadaju u kategoriju prehrambenih proizvoda. Iako je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju zakonska regulativa postrožena, još uvijek postoji način da se na tržištu nađu kojekakvi proizvodi kojima nije mjesto na policama ljekarni.

Problem dodataka prehrani je u tome što nemaju dokazanu djelotvornost, a uz pomoć marketinških trikova im se žele pripisati ljekovita svojstva. Također, naglašava se prednost prirodnih dodataka prehrani koji ne sadržavaju „kemiju”, a pritom se zaboravlja da se i u takvim proizvodima nalazi kemija jer biljke sadrže kemijske spojeve.

Osim problematike „djelotvornosti”, postoji i problem vjerodostojnosti sastava deklariranog na takvim proizvodima. Većina se sirovina za proizvodnju uvozi iz zemalja s jeftinijom radnom snagom, a neki proizvođači uvoze gotov proizvod pa u svojim pogonima samo mijenjaju izgled vanjske ambalaže. No, ni to nije sve, jedan od većih problema je i rijetki inspekcijski nadzor, kojeg se smatra izuzetno bitnim za provjeru vjerodostojnosti sastava dodataka prehrani, posebice zato što je riječ o proizvodima koje konzumira veliki broj ljudi.

Naravno, nije sve tako crno. Na tržištu postoje i izuzetno kvalitetni dodaci prehrani čiji proizvođači koriste provjerene sirovine i tehnologiju izrade. Zbog toga je važno da se prilikom iduće kupnje dodatka prehrani savjetujete sa svojim ljekarnikom o tome koji preparat odabrati. Dodatak prehrani nije lijek pa stoga ne liječi bolest, već je samo nadopuna normalnoj i uravnoteženoj prehrani.

Otkrijte koji dodaci prehrani pomažu da pripremite organizam za sezonu gripe i prehlade!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije