Kako brinuti o imunitetu tijekom hladnijih mjeseci? S ovih 5 stvari počnite već danas!

Kako brinuti o imunitetu tijekom hladnijih mjeseci? S ovih 5 stvari počnite već danas!

Kako brinuti o imunitetu tijekom hladnijih mjeseci? S ovih 5 stvari počnite već danas!
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ljudsko je tijelo gotovo stalno izloženo širokom rasponu patogenih mikroorganizama, koji mogu uzrokovati različite bolesti. Nalaze se posvuda oko nas, mogu biti u hrani koju jedemo, zraku koji udišemo i na različitim predmetima koje svakodnevno dodirujemo. Imunosni sustav je odgovoran za obranu od njih kao i od svih oblika oštećenja ili bolesti koje nastaju u tijelu. Sastoji se od komplicirane mreže stanica i proteina koji mogu prepoznati potencijalne prijetnje i na njih pružiti imunološki odgovor.

U mnogim slučajevima taj odgovor dolazi u obliku upale. Upala je jedno od osnovnih oružja imunosnog sustava u borbi protiv infekcija, bolesti ili ozljeda. Međutim, čak i kada obavlja svoju zadaću, upala može izazvati bol, oticanje i druge neugodne simptome. Osim toga, upala ponekad može biti prejaka pa i sama uzrokovati ili doprinijeti razvoju bolesti. To su razlozi zbog kojih se isplati raditi na tome da očuvamo ravnotežu svojeg imunosnog sustava, a u nastavku donosimo pet savjeta koji će vam u tome pomoći.

Jedite hranu bogatu nutrijentima

Mnoga istraživanja upućuju na to da način prehrane utječe na imunosni sustav, kao i na sve druge aspekte zdravlja. Na primjer, prehrana može utjecati na mikrobiom, funkciju crijevne barijere, upalne procese i funkciju bijelih krvnih stanica, a sve je to povezano s imunitetom. Zapadnjačka prehrana često sadrži visoke razine zasićenih masti, dodanih šećera i soli i povezana je s povećanim rizikom od razvoja kroničnih bolesti. S druge strane, prehrana bogata povrćem, voćem, zdravim izvorima masti i nemasnim izvorima proteina doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava pa može smanjiti rizik od bolesti. Kako biste se pobrinuli da vaše tijelo može, u situaciji kada je to potrebno, pružiti odgovarajući imunološki odgovor, potrudite se da mu osigurate sljedeće nutrijente:

  • beta karoten (u biljnoj hrani, poput slatkog krumpira, špinata, mrkve, manga, brokule i rajčice)
  • vitamin C (u agrumima, bobičastom voću, dinji, rajčici, paprici i brokuli)
  • vitamin D (u masnoj ribi i jajima, mlijeku)
  • cink (u govedini, morskim plodovima, pšeničnim klicama, grahu, orašastim plodovima, tofuu)
  • probiotike (u mliječnim proizvodima, fermentiranoj hrani)
  • proteine (u mlijeku, jogurtu, jajima, govedini, piletini, plodovima mora, orašastim plodovima, sjemenkama, grahu i leći).

Popijte svaki dan barem šalicu čaja

Većina dobrobiti čaja povezanih uz imunitet i opće zdravlje posljedica je činjenice da su čajevi bogati flavonolima, podgrupom flavonoida, antioksidansa koji se nalaze u raznim vrstama povrća i voća, ali i u vinu. Antioksidansi su važni jer mogu pomoći u zaštiti tijela od slobodnih radikala koje stvaraju zagađenje, dim cigareta i ultraljubičaste zrake. Slobodni radikali mogu imati štetne učinke na tijelo, uključujući slabljenje imunosnog sustava. Najčešći flavonol u prehrani je kvercetin, koji je u najvećoj koncentraciji prisutan u crvenom luku, jabukama, bobičastom voću, kupusnjačama, raznim sjemenkama, crnom vinu i crnom čaju.

Uz crni čaj, u svrhu održanja ravnoteže imunosnog sustava, preporučuju se i zeleni i bijeli čaj, te čajevi od đumbira i kurkume. Đumbir je mnogima već poznat kao moćan začin, a sve je popularnija i kurkuma, također u obliku začina ili čaja, koja svoja ljekovita svojstva primarno može zahvaliti kurkuminu, aktivnoj komponenti iz korijena biljke, koja ima protuupalni, antialergijski i antiseptički učinak.

Osigurajte si dovoljno sna, kvalitetnog

Spavanje je normalan biološki proces koji tijelu i mozgu omogućuje odmor, a važan je i za održanje normalne funkcije imunosnog sustava. Jedna noć obilježena lošim snom vjerojatno neće utjecati na vaše zdravlje, no istraživanja pokazuju da bi, ako većinu vremena ne spavate dobro, to moglo imati negativne posljedice. Naime, san osigurava tijelu priliku da obnovi stanice imunosnog sustava - do njihove proizvodnje uglavnom dolazi dok spavamo, a ne dok smo budni. Česti prekidi sna prekidaju tu proizvodnju pa zbog toga nije važan samo broj sati sna, nego i njegova kvaliteta, odnosno to da nije isprekidan. Osim toga, znanstvenici su otkrili da pred kraj prospavane noći stanice imunosnog sustava migriraju iz krvi u limfne organe, gdje se patogeni mikroorganizmi često nakupljaju nakon ulaska u tijelo. Ako ne spavate dovoljno, ta je migracija poremećena, pa se stanice koje štite tijelo možda neće pravilno uhvatiti u koštac s potencijalnom opasnošću.

Počnite se redovno baviti tjelovježbom

Zdrav imunitet povezan je s općim zdravljem organizma, a nije novost kako u postizanju toga vježbanje ima značajnu ulogu. Osim što redovna tjelovježba ima dugoročne učinke koji se pozitivno odražavaju na imunitet, pokazalo se kako može imati i značajne kratkoročne učinke. Naime, u ljudskom je tijelu relativno mali broj stanica imunološkog sustava i one se obično vežu uz limfoidno tkivo ili organe poput slezene. Vježbanje umjerenog do visokog intenziteta u trajanju od barem sat vremena, uspješno utječe na protok krvi i limfe, potičući stanice imunosnog sustava da se kreću tijelom i lakše "pronalaze" patogene mikroorganizme koje trebaju uništiti.

Prestanite pušiti i ograničite konzumaciju alkohola

Dim samo jedne cigarete sadrži velik broj kemijskih spojeva koji mogu značajno utjecati na rad imunosnog sustava, sprječavajući ga da radi kako treba. Pušenje narušava njegovu ravnotežu i čini pušače sklonije oboljenjima različitih vrsta, od bezazlene prehlade pa sve do raka. Budući da pušenje može utjecati na smanjenje količine antioksidansa u krvotoku, neki stručnjaci pušačima preporučuju pojačan unos namirnica s antioksidativnim djelovanje, no najbolje je, dakako, prestati s pušenjem.

Kad je riječ o alkoholu, istraživanja pokazuju da dugotrajna konzumacija alkohola uzrokuje upalne procese u cijelom tijelu i može osobu učiniti višestruko osjetljivijom na virusne i bakterijske infekcije. Međutim, postoje i studije koje sugeriraju da je umjerena konzumacija alkohola povezana sa smanjenjem broja prehlada kod ispitanika. Ključ je, dakle, u umjerenosti. Primjerice, čaša crnog vina dnevno tijekom pet dana u tjednu može pozitivno djelovati na vaš imunosni sustav jer vino sadrži antioksidanse, kao što je kvercetin.

Kvercetin je, uz kurkumu i vitamin D, jedan od ključnih sastojaka Nasafytol kapsula*, dodatka prehrani s jedinstvenom kombinacijom bioaktivnih tvari. Kurkumin i kvercetin, da bi bili djelotvorni, moraju biti bioraspoloživi, a bioraspoloživost ovih molekula u njihovu izvornom, prirodnom obliku je slaba. U Nasafytolu* se kvercetin i kurkumin nalaze u bio-optimiziranoj formulaciji, u tekućoj mikroemulziji. Ova tehnologija omogućuje višestruko veću bioraspoloživost aktivnih sastojaka u odnosu na njihove prirodne oblike, ali i slične proizvode.

Postoje studije koje su pokazale kako je kombinacija kvercetina i kurkumina, uz dodatak vitamina D učinkovita za očuvanje uravnoteženog imunosnog odgovora organizma kod različitih virusnih infekcija, uključujući i COVID-19. Nasafytol* sadrži upravo ovu kombinaciju sastojaka, a da je riječ o inovativnom dodatku prehrani, potvrđuje i činjenica da je proglašen proizvodom godine u kategoriji podrške imunitetu na dodjeli nagrada NutraIngredients 2023.

*Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života. Čuvati od dohvata male djece.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije