Pod stresom ste? Opustite se u samo 5 minuta!

Pod stresom ste? Opustite se u samo 5 minuta!

Pod stresom ste? Opustite se u samo 5 minuta!
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kronično visoka razina stresa negativno utječe na zdravlje i rad cjelokupnog organizma. Ponekad zvuči lakše nego što jest, ali opustiti se uistinu možete brzo i na jednostavne načine.

Popijte šalicu zelenog čaja

Zeleni čaj je odličan izvor L – teanina, spoja koji smanjuje razinu stresa i potiče opuštanje. Zeleni čaj je bolji izbor od kave jer sadrži kofein, ali u puno manjoj razini.

Popijte napitak od zelenog čaja i banane!

Pojedite malo čokolade

Odaberite tamnu čokoladu koja ima barem 70% kakaa. Istraživanja su pokazala da tamna čokolada smanjuje razinu hormona stresa i regulira rad metabolizma.

Pojedite malo meda

Ako osjećate žudnju za slatkim, pojedite malo meda koji ima moćno protuupalno djelovanje, popravlja raspoloženje i ublažava anksioznost.

Meditirajte

Ne morate otići u prirodu da biste osjetili čudesne prednosti meditacije. Pet minuta provedenih u tišini i miru je sve što vam treba da biste se opustili. Fokusirajte se na svoje disanje, ruke i noge. Pozitivan učinak meditacije ćete osjetiti vrlo brzo.

Provjerite što se događa s tijelom kada meditirate!

Duboko dišite

Duboko i polagano disanje je ponekad sve što vam treba da biste ublažili anksioznost, tjeskobu i popravili raspoloženje.

Brojite unatrag

Kada imate osjećaj kao da vas opsjeda stotina negativnih i uznemiravajućih misli, počnite brojati unatrag. Na taj ćete se način opustiti i barem na trenutak zaboraviti na sve probleme koji vas muče.

Zatvorite oči

Napravite malu pauzu, zatvorite oči i pokušajte ne razmišljati ni o čemu. Zatvoriti oči na kratko vrijeme je odličan način za opuštanje i koncentraciju.

Isprobajte hranu koja se bori protiv stresa!

Masirajte si ruku

Masiranje ruku je odlično za osobe koje cijele dane provode pred računalom. U rukama se nakuplja velika razina napetosti i tenzija. Stavite malo kreme na ruke i dobro ih izmasirajte.

Zapešća smočite hladnom vodom

Ako ste pod stresom, namočite zapešća što hladnijom vodom. Smočite i dio iza ušiju jer se tu nalazi splet krvnih žila pa hlađenjem ovih dijelova direktno utječete na rad čitavog tijela.

Promijenite okruženje

Iskoristite svaku priliku i provedite vrijeme na otvorenome. Prirodna svjetlost čini čuda za raspoloženje i razinu stresa. Prošećite 5 minuta i primijetit ćete da ste se počeli opuštati čim ste izašli na svježi zrak.

Pogledajte kroz prozor

Kada je sve užurbano i pod velikim ste stresom, izdvojite malo vremena, pogledajte kroz prozor i promatrajte sve što se događa.

Plešite

Istraživanja su pokazala da ples opušta i popravlja raspoloženje. Samo 5 minuta plesanja je dovoljno da se osjećate bolje i opuštenije.

Isprobajte trening koji oslobađa od stresa!

Mazite se s ljubimcem

Malo maženja s ljubimcem podiže razinu hormona sreće, popravlja raspoloženje, regulira rad srca i vraća samopouzdanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije