Kako pobijediti kroničnu upalu?

Kako pobijediti kroničnu upalu?

Kako pobijediti kroničnu upalu?
  • Objavljeno: Petak, 05.06.2015.
  • Broj pregleda: 347
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako je kronična upala nešto što vas uopće ne brine, sjetite se da je kronična upala u tijelu jedan od vodećih uzročnika niza bolesti, odnosno da povećava rizik od nastanka niza bolesti. Moglo bi se reći da je kronična upala bolest današnjice. Sve veći broj ljudi pati od kronične upale, a da to ni ne zna jer su simptomi toliko suptilni da ćete kroničnu upalu prepoznati tek kada obolite od neke bolesti. Kronična upala smanjuje sposobnost tijela da se obrani od infekcija.

Brojna istraživanja su pokazala da kroničnu upalu u tijelu možete spriječiti i ukloniti uvođenjem određenih navika. Da biste potpuno spriječili nastanak kronične upale, trebate potpuno promijeniti svoj životni stil. Zdrave životne navike uistinu to i trebaju postati - navike, odnosno nešto što ćete raditi svaki dan. Tijelo će vam na tome biti zahvalno.

U nedavnom istraživanju skandinavskih znanstvenika pokazalo se da veliki broj žena i muškaraca pati od kronične upale u tijelu i da je direktno povezana s povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti. No, kronična upala se još uvijek ne smatra stanjem ili bolešću, bez obzira na to što su znanstvenici svjesni negativnog djelovanja kronične upale na zdravlje. U istom istraživanju se pokazalo da povećanje fizičke aktivnosti značajno doprinosi smanjenju kronične upale u tijelu, a prethodna istraživanja su pokazala da uvođenje i nekih drugih navika može imati isti učinak.

Povećajte unos voća i povrća

Voće i povrće je odličan izvor fitonutrijenata, odnosno kemijskih spojeva koje pronalazimo u biljkama. Fitonutrijenti maju antioksidacijsko djelovanje koje može smanjiti rizik od nastanka niza bolesti. Jedna šalica jagoda, primjerice, sadrži više od 100% preporučene dnevne doze vitamina C koji potiče rad imuniteta.

Preskočite šećer

Šećer ima negativno djelovanje na nadbubrežne žlijezde i na sposobnost tijela da se nosi sa stresom. Kronično visoka razina stresa povećava rizi od nastanka kronične upale u tijelu, a samim time i rizik od nastanka niza bolesti. Kada ste pod stresom, to znači da je razina kortizola u tijelu povišena. To nije nužno loše, ali može biti ako je razina kortizola povišena duži vremenski period, odnosno ako je u pitanju kronični stres.

Redovito uzimajte lijekove

Ako vam je liječnik preporučio da uzimate aspirin, nemojte to shvatiti neozbiljno. Neka istraživanja su pokazala da od povremenog uzimanja aspirina mnogi mogu imati koristi, neovisno o zdravstvenom stanju. Aspirin ima protuupalno djelovanje i može pomoći u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka. Također, lijekovi za regulaciju razine kolesterola mogu pomoći u prevenciji kronične upale i kardiovaskularnih bolesti.

Meditirajte

Meditacija vam pomaže da preuzmete kontrolu nad svojim mislima i da se bolje nosite sa stresnim situacijama. Istraživanja su pokazala da meditacija može ojačati imunološki sustav i potaknuti rad kardiovaskularnog sustava. Samo 10 do 15 minuta meditiranja dnevno je dovoljno da osjetite pozitivno djelovanje meditacije. Ako niste pobornik meditiranja, možete redovito šetati ili vježbati jogu jer je učinak sličan.

Naspavajte se

Manjak sna utječe na sve: na vašu tjelesnu težinu, na rad kardiovaskularnog sustava, na rad imunološkog sustava. Ukratko, na rad svake tjelesne stanice. Manjak sna povećava rizik od nastanka kronične upale, a preliminarna istraživanja su pokazala da manjak sna povećava rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije