Aloe vera - jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka

Aloe vera - jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka

Aloe vera - jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka
  • Objavljeno: Subota, 13.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Aloe barbadensis / Aloe vulgaris

Porodica: ljiljani (Lilium)

Aloe vera je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka jer ima snažan i konstantan utjecaj u svjetskoj alternativnoj medicini. Ova biljka se koristi u različite ljekovite svrhe već tisućljećima. Vjeruje se da potječe iz Indije, a sada je zastupljena u zemljama diljem svijeta.

Aloe veru je relativno lako prepoznati zbog njenog jedinstvenog izgleda. Aloe vera ima sjajnu kožu jarko zeleno boje. Poznata je po svojim čudesnim regenerativnim sposobnostima. U stanju je iznova pustiti listove koji su oštećeni ili odrezani.

Neke vrste aloe su drugačije boje. Mogu biti ljubičaste, narančaste, crvene pa čak i ružičaste. Trebate znati da nisu sve vrste sigurne za medicinsku primjenu. Neke vrste mogu uzrokovati dermatitis, alergijske reakcije pa i osip. Nisu sve vrste nisu sigurne niti za oralno konzumiranje, stoga je prije sveg uvijek potrebno posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Korištenje aloe vere

Aloe vera je sada postala vrlo popularna ukrasna biljka, a obično se upravo u tu svrhu uzgaja u lončanicama. To je jednogodišnja biljka i može rasti u različitim okruženjima, iako najviše voli tlo ilovače koje je malo vlažno. Aloe vera se najčešće koristi kao gel za liječenje manjih posjekotina, ogrebotina i opekotina. U tu svrhu se koristi još od drevnih Egipćana. Grci i Rimljani su aloe veru koristili za ublažavanja opekotina, rana, upaljene i nadražene kože. Primjena aloe vere i njezina umirujuća svojstva se također navode u ayurvedskim tekstovima, kao i u tekstovima tradicionalne kineske medicine.

Danas se aloe vera gel koristi zbog svojih ljekovitih, osvježavajućih i umirujućih svojstava. U većini slučajeva se sok iz listova nanosi direktno na kožu. Za liječenje velikih površina mogu se raditi oblozi s gelom koji se nanose direktno na kožu. Danas su popularni i sokovi od aloe vere koji se konzumiraju kao dodatak prehrani.

Cijeli listovi od aloe vere se mogu koristiti kao sredstvo u borbi protiv ćelavosti i niza kožnih problema, kao što je psorijaza. Također se mogu koristiti za liječenje problema s vlasištem, kao što je perut, i to na način da se nanose direktno na tjeme. Možete pripremati mješavinu od aloe vere, vina, žitarica i jabučnog octa u svrhu borbe protiv ćelavosti. Možete pomiješati gel od aloe vere s kokosovim ili ovčjim mlijekom i tu smjesu koristiti za poboljšanje zdravlja bubrega i jetra.

Dobiveni svježi sok možete čuvati u staklenoj ili plastičnoj posudi u hladnjaku i koristiti po potrebi. Zbog svojeg umirujućeg i osvježavajućeg djelovanja, gel aloe vere se najčešće koristi u svrhu ublažavanja rana i opekotina, ali i za liječenje niza kožnih bolesti. Aloe vera gel je često glavni sastojak niza kozmetičkih proizvoda, kao što su šamponi, kreme i losioni.

Kada je u pitanju oralno uzimanje, aloe vera se najčešće uzima u obliku sokova ili gelova. Aloe vera imao odlična diuretska svojstva. Može potaknuti detoksikaciju i regulirati razinu šećera u krvi, zbog čega se preporuča osobama koje pate od dijabetesa tipa 2.

Rezultati znanstvenih istraživanja

Aloe veri se pripisuju brojna ljekovita i terapeutska svojstva, a nekoliko istraživanja pokazuje da aloe vera može pomoći u boljoj kontroli niza stanja i bolesti. Klinička ispitivanja su pokazala da aloe vera može poboljšati kvalitetu života dijabetičarima.

Jedno istraživanje je pokazalo da aloe vera može pomoći u ublažavanju simptoma genitalnog herpesa, psorijaze, infekcije humanim papiloma virusom, seboroičnog dermatitisa, ozeblina, opekotina i upala. Znanstvenici ističu da je korištenje aloe vera gela obećavajuće za liječenje i prevenciju nekih vrsta raka.

Neki stručnjaci preporučuju uzimanje aloe vere u svrhu ublažavanja simptoma osteoartritisa. Aloe vera ima protuupalno djelovanje, zbog čega može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima. Može pomoći i u ublažavanju upalne bolesti crijeva.

U britanskom istraživanju se pokazalo da uzimanje aloe vera gela u razdoblju od 4 tjedna ublažava simptome ulceroznog kolitisa kod čak 37% pacijenata, dok se poboljšanje stanja nije primijetilo kod osoba koje su uzimale placebo. Aloe vera se pokazala učinkovitom u ublažavanju genitalnog herpesa i psorijaze. Naime, osobe koje su počele svakodnevno njegovati kožu gelom od aloe vere, osjetile su dramatično ublažavanje simptoma psorijaze, a rane su se ublažile za čak 82.8%.

Sastav aloe vere

Aloe vera sadrži niz aktivnih spojeva, uključujući vitamine A, C, E, B12, folnu kiselinu i kolin. Sadrži i enzime, kao što su fosfati i amilaza. Aloe vera je odličan izvor minerala kalcija, kroma, bakra, selena, magnezija, mangana, kalija, cinka i natrija.

Kada se aloe vera konzumira u relativno umjerenim količinama, rizik od nastanka štetnih posljedica je uistinu minimalan. Prekomjerna konzumacija aloe vere može uzrokovati proljev, povraćanje i dehidraciju. Nedavna istraživanja su pokazala da dugoročno prekomjerno uzimanje aloe vere može imati kancerogeno djelovanje. 

Vitashop

Najnovije

Najčitanije