Kako pušenje uništava vaš san?

Kako pušenje uništava vaš san?

Kako pušenje uništava vaš san?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jednom kada počnete pušiti, vaš san nikada više neće biti isti

Prestanak pušenja će gotovo odmah poboljšati kvalitetu vašeg sna. Osobe koje nikada nisu ni pušile rijetko imaju problema sa spavanjem. Uzevši u obzir sve ostale razloge zbog kojih biste trebali prestati pušiti, uistinu nema prostora za izgovore.

Brojna istraživanja, provedena na temu utjecaja pušenja na zdravlje, su pokazala da pušenje nema niti jedno pozitivno djelovanje na zdravlje organizma. Pušenje je povezano s nastankom niza ozbiljnih bolesti i stanja kao što su rak, srčane bolesti, učestale infekcije, anksioznost i depresija. Cigarete sadrže niz toksičnih kemijskih spojeva koji štetno djeluju na organizam i narušavaju kvalitetu sna. Pušenje može narušiti biološki ritam i uzrokovati poteškoće sa spavanjem u tolikoj mjeri da one mogu postati dugoročne.

Pušenje mijenja biološki ritam

Jedno istraživanje je pokazalo da izloženost dimu cigareta i pušenje djeluju na biološki ritam i gene koji utječu na pluća i mozak. To narušava kvalitetu sna. Kada su znanstvenici proučavali djelovanje cigareta na kvalitetu sna, otkrili su značajno smanjenju kvalitetu sna. Posljedice narušenog biološkog ritma su se odrazile na potrebu tijela za snom. Pušačima u pravilu treba veća količina sna jer je njihov san lošije kvalitete i češće se bude umorni, bez obzira na količinu sna. Posljedice sna loše kvalitete mogu biti depresija, nagle promjene raspoloženja i anksioznost.

Pušenje povećava rizik od nastanka apneje

Istraživanja su pokazala da osobe koje puše imaju 2.5 puta veći rizik od nastanka apneje. Apneja je uzrokovana oslabljenim i opuštenim mišićima na stražnjem dijelu grla i može uzrokovati ozbiljna zdravstvena stanja. Pušači često osjećaju poteškoće s disanjem tijekom spavanja i češće imaju pauze u disanju jer dim cigareta iritira tkiva nosa i grla, uzrokuje naticanje i zrak otežano prolazi kroz dišni sustav.

Pušači se češće bude tijekom noći

Kada su znanstvenici proučavali navike pušača i nepušača, došli su do zapanjujućih rezultata. Pušači se češće bude tijekom noći i budu nemirni tijekom samog spavanja. Čak 22.5% pušača osjeća poteškoće sa spavanjem i često se ustaju jer osjećaju anksioznost, bez obzira na to što spavaju. Također su otkrili da nepušači, izloženi dimu cigareta, imaju san slabije kvalitete i češće se bude tijekom noći.

Pušačima treba dulje da zaspu

Slično kao i kofein, nikotin djeluje kao stimulans. To znači da može utjecati na kvalitetu sna. Jedno istraživanje je pokazalo da pušači svakom popušenom cigaretom u prosjeku izgube čak 1.2 minute sna zbog stimulativnog djelovanja nikotina i simptoma odvikavanja koji se mogu javljati tijekom spavanja. Osobe koje puše 2 sata prije spavanja, teže zaspu jer nikotin ometa prirodni biološki sustav, a simptomi odvikavanja se počinju javljati tijekom buđenja i pušači se osjećaju razdražljivo i nemirno.

Pušenje povećava rizik od nastanka nesanice

Nesanica je najčešće uzrokovana nizom psihičkih i medicinskih stanja. No, nesanica može biti uzrokovana i nezdravim životnim navikama. To su najčešće manjak tjelovježbe, nepravilna prehrana, prekomjeran unos alkohola i pušenje. Pušači češće pate od nesanice, a jedno istraživanje je pokazalo da su najugroženije žene srednje životne dobi koje puše.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije