Što nismo znali o slini?

Što nismo znali o slini?

Što nismo znali o slini?
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sastav sline

Slina se sastoji od čak 99% vode, u složenoj kombinaciji s malo proteina, minerala, vitamina, hormona i nekih drugih spojeva, kao i ostacima hrane, zubne paste i svega što ste stavljali u svoju usnu šupljinu.

Žlijezde slinovnice

U ustima se nalazi stotine žlijezda slinovnica koje u prosjeku dnevno proizvedu četvrtinu jedne šalice sline. No, oslobađanje sline značajno ovisi o od osobe do osobe, mijenja se pod određenim okolnostima i tijekom određenih dana. Primjerice, znatno manje sline se proizvodi dok spavate i ne unosite dovoljno tekućine, a proizvodnja sline općenito se prirodno smanjuje starenjem.

Podmazivanje usne šupljine

Molekule proteina su ključne za podmazivanje usne šupljine. One su te koje vam pomažu da žvačete, govorite i gutate. One čine zaštitni sloj na vašim zubima i desnima i sudjeluju u zaštiti od bakterija, reguliraju pH vrijednost i na taj način štite od karijesa.

Regulacija pH vrijednosti

Slina štiti zube i desni, podmazuje usnu šupljinu i pomaže u regulaciji kiseline u usnoj šupljini i postizanju pH ravnoteže. Omogućava stvaranje uvjeta u kojima dolazi do apsorpcije minerala. Upravo zbog toga oni čija su usta kronično suha, imaju povećanu vjerojatnost od nastanka karijesa i bolesti desni.

Dio probavnog sustava

Slina sadrži enzime zbog kojih probavni proces započinje u samoj usnoj šupljini. Ti enzimi pomažu u razgradnji škroba i masti. Vlaže hranu koju žvačete i omogućavaju vam gutanje. Molekule hrane se moraju početi razgrađivati u ustima, kako bi ih osjetilni receptori (kiselo, slatko, slano i slatko) mogli prepoznati.

Borba protiv mikroorganizama

Slina sadrži antitijela koja pomažu u borbi protiv mikroorganizama, supstance koje pospješuju obnavljanje stanica i pomažu u prevenciji zgrušavanja krvi. To je jako važno u trenucima kada imate ozljedu unutar usne šupljine. Upravo zbog tih supstanci rane unutar usne šupljine obično zarastaju puno brže nego bilo gdje drugdje na tijelu.

Manjak proizvodnje sline

Kada ste uzrujani ili prepadnuti, količina sline koja se proizvodi je smanjena. Toplo vrijeme, neadekvatan unos tekućine, naporna tjelovježba, brojni lijekovi i niz medicinskih stanja mogu uzrokovati smanjenu proizvodnju sline i suhoću usne šupljine. Pušenje i disanje kroz usta također isušuje usnu šupljinu.

Za dijagnosticiranje bolesti i stanja

Slina se može koristiti za analizu unosa alkohola, pušenje i korištenje droga. Također se može koristiti za dijagnosticiranje velikog broja medicinskih stanja. Antitijela u slini mogu ukazati na HIV i hepatitis C. Slina se vrlo često koristi za dijagnosticiranje bolesti, odmah uz krv.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije