Kava nas može zaštititi i od ove bolesti

Kava nas može zaštititi i od ove bolesti

Kava nas može zaštititi i od ove bolesti
  • Objavljeno: Srijeda, 08.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Do nealkoholnih masnih bolesti jetre dolazi zbog prekomjernog nakupljanja masti u jetrenim stanicama. Jetra također može trpiti određena oštećenja, a mogu se i smanjiti njezine funkcije. Neliječene bolesti jetre mogu dovesti do zatajenja te na kraju i potpunog gubitka njezine funkcije. Srećom, postoje određeni rizični faktori koje možemo samostalno izbjeći, kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, pretilost i nezaštićeni spolni odnosi.

Također, uvijek možemo poduzeti određene korake usmjerene ka boljem kompletnom zdravlju. To može uključivati ​​snižavanje kolesterola, izbjegavanje alkohola i kontrolu težine. Također biste mogli redovito piti jutarnju šalicu kave, prema novom istraživanju koje podupire teoriju da kava smanjuje rizik od nastanka bolesti jetre, prenosi Eat This, Not That.

Studija objavljena u časopisu Nutrients uključila je 156 odraslih osoba srednje dobi s graničnom pretilošću, dok je 98 osoba imalo dijabetes tipa 2. Istraživači su, uključujući dopisnog autora Johna Griffitha Jonesa, istraživača u Centru za neuroznanost i staničnu biologiju na Sveučilištu Coimbra, objasnili za Medical News Today, " čimbenici rizika za nealkoholnu masnu boest jetre i dijabetesa tipa 2 vrlo su podudarni i uključuju pretilost, hipertrigliceridemiju, inzulinsku rezistenciju i upalu jetre i masnog tkiva."

Dobiveni podaci pokazali su da metaboliti kave mogu pomoći u sprječavanju pogoršanja masne bolesti jetre, a oni koji stoje iza istraživanja tvrde: "Naša studija pokazuje da su veće kumulativne količine kofeinskih i nekofeinskih metabolita izmjerene u 24-satnom urinu povezane s manje teškim profilom masne bolesti jetre."

Točni mehanizmi pomoću kojih kava može pomoći u sprječavanju nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) još nisu dobro poznati, ali neka istraživanja sugeriraju da konzumacija kave može poboljšati osjetljivost na inzulin, smanjiti upalu i smanjiti oksidativni stres, što su sve čimbenici povezani s razvojem NAFLD-a," rekao je dr. med. Adil Maqbool. "Rekao bih, općenito, odnos između konzumacije kave i NAFLD-a složen je i zahtijeva daljnje istraživanje."

"U međuvremenu, uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i zdrav stil života i dalje su najbolji načini za održavanje cjelokupnog zdravlja i smanjenje rizika od razvoja NAFLD-a", kaže Maqbool. Što se tiče ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, Maqbool savjetuje da bi se trebali posavjetovati s liječnikom kako bi spriječili razvoj povezanih komplikacija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije