Kako zaustaviti krvarenje iz nosa u samo tri jednostavna koraka

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa u samo tri jednostavna koraka

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa u samo tri jednostavna koraka
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ste ikada bili u situaciji da vam je počela curiti krv iz nosa dok ste u društvu, vjerojatno ste u samo nekoliko sekundi dobili niz proturječnih savjeta kako zaustaviti krvarenje. Postoji više teorija i zabluda što učiniti kada se nađete u toj situaciji, a doktorica medicine Andreu Paul iznijela je najučinkovitiju metodu, piše Wellandgood.com.

Sjednite uspravno i lagano nagnite glavu prema naprijed

Uspravno sjedenje i blago naginjanje prema naprijed omogućuje izlazak krvi iz tijela kroz nos te pritom smanjuje krvni tlak. Također je bitno spriječiti curenje krvi niz grlo, što može blokirati vaše dišne ​​putove ili uzrokovati mučninu i povraćanje.

Pritisnite obje strane nosa

Ova tehnika pomaže u samom usporavanju krvarenja. "Možete osjećati nelagodu, ali to je dobar prvi znak“, objasnila je Paul. Nježno ispušite nos kako bi uklonili eventualne ugruške krvi. Dišite kroz usta, a ne nos.

Stavite led ili hladni oblog

Kockicu leda ili rashlađeni oblog naslonite na stranu nosnice koja krvari. Držite duže vrijeme, možete i napraviti kratke pauze. Prema Paul, najbolje je koristiti led u vrećici. Primjena leda uzrokuje vazokonstrikciju, što znači da se krvne žile sužavaju i smanjuju krvarenje. Sličan efekt sužavanja krvnih žila ima i sprej za nos.

Prema Mayo Clinic, normalno krvarenje iz nosa ne bi trebalo trajati duže od 30 minuta. Čak i ako imate krvarenje iz nosa pod kontrolom prema navedenim koracima, važno je posjetiti liječnika ako se krvarenje iz nosa događa češće ili su dugotrajna. Ovo se krije iza čestog krvarenja iz nosa.

Kako biste spriječili ponovno krvarenje, nemojte ispuhati nos i nemojte se saginjati nekoliko sati. Držite glavu više od razine vašeg srca, piše MayoClinic. Prevencija krvarenja na nos sastoji se u pravilnom ispuhivanju nosa. U doba virusnih infekcija, prehlada i alergija, nije poželjno pretjerati s kapima za nos, čija dugotrajna primjena može dovesti do oštećenja sluznice nosa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije