Ima li dovoljno lijekova i može li doći do nestašice?

Ima li dovoljno lijekova i može li doći do nestašice?

Ima li dovoljno lijekova i može li doći do nestašice?
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.03.2020.
 • Broj pregleda: 903
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Hrvatska ljekarnička komora je s ciljem sprečavanja nedostupnosti lijekova i drugih proizvoda za koje postoji pojačana potražnja u ljekarnama preporučila provođenje mjera prilikom izdavanja za jednog pacijenta. Navedene mjere, između ostalog, uključuju izdavanje maksimalno dvije kutije bezreceptnog lijeka i izdavanje maksimalne količine lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.

Prema informacijama kojima raspolaže HLJK, dostupne su dovoljne količine lijekova za sljedećih nekoliko mjeseci, no zbog ograničenja u logistici, kretanju i ljudskim resursima trenutačna bi situacija mogla uzrokovati povremene nestašice.

S obzirom na to da mnogi građani strahuju zbog nestašice lijekova, kontaktirali smo Hrvatsku ljekarničku komoru kako bismo iz prve ruke saznali što možemo očekivati u narednom periodu dok traje pandemija korona virusa.

Nestašica lijekova

Iz HLJK objašnjavaju da je situacija s distribucijom lijekova, kako stranih tako i domaćih proizvođača, uobičajena u ovom trenutku. Zabilježena je nestašica nekih lijekova koji su zbog proizvodnih ili regulatornih razloga u defekturi.

Dodaju kako veledrogerije i ljekarne rade punim kapacitetima, više od 20 sati dnevno kako bi se svi lijekovi dostavljali na vrijeme i u sve ljekarne. Također, ljekarnici rade duže od svog punog radnog vremena kako bi uspjeli kompenzirati višestruko povećani pritisak na ljekarne.

‘’Zalihe lijekova za kojima je povećana potražnja su više nego dovoljne. Za većinu lijekova postoji zaliha za više od 3 mjeseca. Ni povećana potražnja koja trenutno vlada za lijekovima koji sadrže paracetamol ili ibuprofen neće uzrokovati poremećaje u dostupnosti lijekova’’ - stoji u odgovoru pristiglom iz Hrvatske ljekarničke komore.

Što kada dođe do zatvaranja granica?

Iz HLJK ističu da su organizirani dodatni kapaciteti kako bi se mogle isporučiti povećane narudžbe u ljekarnama, osigurani su komunikacijski putevi za lijekove i u slučaju zatvaranja granica, smanjuju se administrativna ograničenja za lijekove stoga nema razloga za zabrinutost. Nestašice lijekova se ne mogu isključiti jer postoje oduvijek, no aktivirani su svi mehanizmi kako bi se pacijentima omogućili svi potrebni lijekovi.

Upute propisane od strane Hrvatske ljekarničke komore o ponašanju u ljekarnama tijekom pandemije korona virusa uključuju:

1. Ulaz u ljekarnu se odvija postupno prema redoslijedu tako da se unutar ljekarne ne stvara red i gužva:

 • na jednom radnom mjestu poslužuje se jedna osoba
 • nakon što se oslobodi jedno radno mjesto u ljekarnu ulazi sljedeća osoba
 • u redu izvan ljekarne održavajte razmak od barem 1 metar.

2. Održavajte razmak od barem 1.5 metar kod razgovora s djelatnicima ljekarne.

3. Prilikom kupnje dezinficijensa, maski i lijekova imajte na umu da je prodaja istih ograničena.

4. Po mogućnosti koristite kartični oblik plaćanja.

5. Ako kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem izvan ljekarne te operite ruke.

6. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

7. Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah) MOLIMO NE ULAZITE U LJEKARNU već se telefonom javite svom nadležnom liječniku ili nazovite 112

Razliku između korona virusa, alergije, gripe i prehlade saznajte na linku ili klikom na sliku!

Osim navedenih preporuka o ponašanju u ljekarni, iz HLJK su na svojim stranicama istaknuli i ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta koja uključuju:

 • izdavanje maksimalno dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora
 • izdavanje maksimalno jednog pakiranja rukavica, maski i sličnog asortimana
 • izdavanje maksimalno dvije kutije bezreceptnog lijeka
 • izdavanje maksimalne količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana

Hrvatska ljekarnička komora upućuje apel pacijentima da se odgovorno ponašaju pri dolasku u ljekarne i prihvate preporuke.

‘’Svjesni smo da će ovakva preporuka na ograničavanje izdavanja možda izazvati negativne reakcije pacijenata, no trenutno situacija je takva da moramo preuzeti odgovornost za osiguravanje kontinuiteta isporuke lijekova prema pacijentima za cijelo vrijeme trajanja epidemije’’ - ističu.

Više o aktualnoj situaciji vezanoj uz korona virus pročitajte ovdje.

Najnovije

Najčitanije