Ova vrsta meda može pozitivno utjecati na kolesterol i šećer u krvi

Ova vrsta meda može pozitivno utjecati na kolesterol i šećer u krvi

Ova vrsta meda može pozitivno utjecati na kolesterol i šećer u krvi
  • Objavljeno: Subota, 03.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Med je jedan od najpopularnijih zaslađivača. Stoljećima je cijenjen zbog svoje slatkoće, okusa i primjene u pripremi hrane, a postoje i brojne zdravstvene prednosti njegove konzumacije. Koristi se u borbi protiv raznih infekcija, probavnih problema, kašlja i prehlade. Bogat je hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, kalcij, kalij i željezo.

Samo jedna žlica meda učinit će vašu piletinu ili kruh ukusnijom, a novije istraživanje otkriva da jedna određena vrsta meda može posebno pozitivno utjecati na razinu kolesterola i šećera u krvi.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu su na temelju 18 kontroliranih ispitivanja utvrdili da bi med mogao imati utjecati na kardiometaboličke čimbenike rizika, piše Eatthis.

Rezultati istraživanja su pokazali pozitivan učinak na kardiometaboličko zdravlje, kao što su razina šećera u krvi i kolesterola. Iako su sudionici obično konzumirali oko dvije žlice meda svaki dan, primijećeno je da sirovi med i monoflorni med imaju više zdravstvenih prednosti.

"Ovi rezultati su iznenađujući, jer med ima oko 80% šećera. Ali med je također složen sastav uobičajenih i rijetkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih spojeva koji vrlo vjerojatno imaju zdravstvene koristi", rekao je Tauseef Khan, viši istraživač studije i znanstveni suradnik prehrambenih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu.

"Med je vrlo bogat antioksidansima važnim za kardiometaboličko zdravlje. Sadrži flavonoide i fenolne spojeve. Flavonoidi su protuupalni antioksidansi koji imaju sposobnost sprječavanja krvnih ugrušaka, a fenolni spojevi smanjuju rizik od srčanih bolesti, jer je poznato da štite stanice od oksidativnog stresa", kaže dijetetičarka Catherine Gervacio.

Najbolja vrsta meda

Dijetetičarka također objašnjava zašto je med koji je sirov i iz jednog cvjetnog izvora idealniji od ostalih vrsta. "Sirovi med nije podvrgnut metodama prerade, pa zadržava više hranjivih tvari i antioksidanata od onih koji se obrađuju. Što se tiče specifičnog izvora meda, ne postoji značajna studija o tome koji cvjetni izvor ima najbolji sastav za kardiometaboličko zdravlje, ali jedenje meda u njegovom najprirodnijem stanju i dalje je najbolja opcija", kaže Gervacio.

Ako vas zanima koliko ćete meda možda trebati jesti kako biste vidjeli prednosti, Gervacio objašnjava : "Žlica ili dvije sirovog meda dovoljna je da dobijete potrebne hranjive tvari. Med se zapravo smatra ljekovitom hranom i koristi se od davnih vremena. Ne samo da ima kardiometaboličke zdravstvene prednosti, već ima i anti-mikrobna svojstva, zacjeljuje rane i ublažava kašalj.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije