Hana Tabaković: 'Palčići su borci, poslani da shvatimo da čuda postoje'

Hana Tabaković: 'Palčići su borci, poslani da shvatimo da čuda postoje'

Hana Tabaković: 'Palčići su borci, poslani da shvatimo da čuda postoje'
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: privatan album

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se 17. studenog. U svijetu se 1 od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2 500 novorođenčadi, a važno je napomenuti da je taj udio u posljednjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. S ciljem da pruže podršku prijevremeno rođenoj djeci, u Hrvatskoj od veljače 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika djeluje udruga Palčići.

Zbog velikog truda i prepoznatljivosti ove udruge često možemo za prijevremeno rođenu djecu čuti kako ih se naziva Palčićima. Jedan od Palčića je i maleni Leon, sin poznate voditeljice Z1 televizije Hane Tabaković Baksa, koja je za Centar zdravlja ispričala svoju priču.

„Bio je jako dug i bolan put, prepun uspona i padova. Želja za bebom i podrška najbližih davali su mi snage za svaki novi postupak. Kada sam vidjela pozitivan test to je bilo toliko nestvarno da sam se sva pogubila, zvala doktora, prijateljicu, mamu i tek nakon dva sata shvatila da nisam mužu javila. Taj pozitivan test je dokaz da se nikada ne odustaje od snova'', ispričala nam je Hana.

Prisjetila se da je rođenje njezinog sina bila predviđeno baš na njezin rođendan, no spletom okolnosti Leon je došao ranije. „Da, trebao se roditi na moj rođendan, ali došao je kao najljepši novogodišnji poklon. Rođen je 27.12. 2021. godine, u 35. tjednu i bio je težak svega 2 000 grama i jako, jako sitan, ali za mene moje čudo koje je napokon stiglo. Prvo je bio malo u inkubatoru, pa poslije u grijanom krevetiću. Kada dobijete Palčića onda beba nije s vama, možete ga vidjeti jednom dnevno, dobivate informacije o težini jer jako bitno da svaki dan dobiva na istoj'', nadovezala se.

Još uvijek se jasno sjeća svih strahova koje je tada imala i pitanja koja su joj se vrzmala u glavi. „Roditelj Palčića nije lako, bar meni nije bilo, bila sam potpuno izgubljena. Mala beba koja je nestvarno mala je sada moja životna odgovornost. Učili su me kako ga hraniti na bočicu jer mlijeka nije bilo, kako ga držati, kako ga presvući, sve je to izazov jer gledate druge bebe pa svoju, a on je tako nestvarno malen'', ispričala je.

Leon nakon rođenja, kao druge bebe, nije odmah išao kući, a pandemija koja je bila u punom jeku, roditeljima nije išla na ruku te je samo pojačala strahove i neizvijesnot situacije. "U bolnici smo proveli dugih 20 dana u doba pandemije i svakodnevnog straha samo još da nas korona ne uhvati, ali hvala Bogu nije", dodaje Hana.

Za kraj, uputila je riječi ohrabrenja svim roditeljima u čiji život uđu Palčići. "Oni su neviđen blagoslov, nestvarni borci koji su nam poslani da shvatimo da čuda postoje!“, poručila je.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije