Slavne osobe koje su pobjedile alkoholizam

Slavne osobe koje su pobjedile alkoholizam

Slavne osobe koje su pobjedile alkoholizam
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: ©buzzfuss/123RF

Slava, novac i crveni tepih često nisu toliko luksuzni kao što nam se čini. Biti u očima javnosti nekim osobama veliki je teret, što u nerijetkim slučajevima završava bliskim odnosima s ovisnošću, bilo da je riječ o alkoholu ili uporabi supstanci. Ipak, veći naglasak trebao bi se staviti na ono što dolazi kasnije. Ovih osam slavnih osoba pobjedilo je svoju borbu s alkoholom, a danas poručuju javnosti kako je riječ o ozbiljnom stanju pred kojim nikada ne treba pokleknuti jer, iako po njih nije završio kobno, ne znači da je takav scenarij moguć za svakoga.

Ben Affleck

Zbog svoje ovisnosti o alkoholu 50-godišnji glumac bio je na rehabilitaciji nekoliko puta. Na liječenje od ovisnosti krenuo je 2018. godine, a u prošlogodišnjem intervjuu u emisiji Howard Stern Show, priznao je da je počeo piti jer se osjećao „zarobljeno“ u braku s tadašnjom suprugom Jennifer Garner.

„Razmišljao sam kako ne mogu otići zbog djece, ali nisam bio sretan. Zato bih popio bocu viskija i zaspao na kauču, što se nije pokazalo kao dobro rješenje“, rekao je. Affleck je izjavio kako se nada da će njegova otvorenost o ovisnosti potaknuti druge da imaju hrabrosti na sličan način tražiti odgovarajuće liječenje. Sa zvijezdom serije „Alias“ i filma „Od klinke do komada,“ Ben ima troje djece, a u brak su ušli 2005. godine te ga okončali 2018. Affleck je nedavno uplovio u brak s Jennifer Lopez.

Daniel Radcliffe

Zvijezda Harry Pottera već je u dvadesetima prestao piti alkohol. Naime, sa samo 11 godina postao je filmska zvijezda, a u jednom je intervjuu rekao kako razumije zbog čega su mnoge dječje zvijezde pokleknule pred opijatima. Iako je volio svoj posao, britanski glumac kaže da se zatvorio od javnosti kako bi pobjegao od stalnog nadzora.

„Ljudi s takvim problemima vrlo su vješti u skrivanju. Bilo je loše. Ne želim ulaziti u detalje, ali pio sam puno i svaki dan“, priznao je glumac jednom prilikom. Problem s alkoholom završio je mjesec dana nakon zadnjeg filmskog nastavka Harry Pottera, a u svemu su mu pomogli obitelj i prijatelji.

Edie Falco

Glumica Edie Falco, koja je publici poznata po ulogama u seriji "Obitelj Soprano" i filmu "Sestra Jackie", u intervjuu za The Guardian priznala je da se godinama borila s raznim ovisnostima. Jednom je prilikom priznala da je alkohol bio rješenje za njezinu borbu sa samopouzadnjem, a čak je i ljubavne partnere birala na temelju toga vole li piti.

Njezina ovisnost o alkoholu je bila toliko jaka da se uvjeravala da bolje glumi kada je mamurna. Svoj problem odlučila je rješiti kada se jedno jutro probudila nakon noćnog izlaska, a vrata od njezinog stana bila su širom otvorena. Eddie od 90-ih više nije popila ni kap alkohola, a odrekla se i drugih oblika ovisnosti.

Tim McGraw

Za Tima McGrawa, izlazak na pozornicu u ranim danima njegove country glazbene karijere zahtijevao je nekoliko doza "tekuće hrabrosti". Unatoč tome što je odrastao u kulturi opijanja u Louisiani, umjetnik je priznao kako je tada znao da postoji problem. U jednom trenutku McGraw se počeo osjećati potpuno nesposobnim i beskorisnim za nastup bez alkohola. Identificiranje opravdanja za njegovu borbu s alkoholom i rješavanje prošlih trauma pomoglo mu je da se otrijezni prije početka turneje 2008. godine - one koju je kasnije opisao kao najtežu u svom životu.

"Došlo je do točke u kojoj sam znao da previše pijem. Znao sam da je to utjecalo na moje osobne i profesionalne odnose, utjecalo je i na moju obitelj. Pretvaralo me u osobu kakva nisam želio biti… Bio sam na točki u kojoj sam mogao izgubiti sve što sam imao u životu, prije svega, svoju obitelj", rekao je McGraw.

Zac Efron

Zvijezda tinejdžerskih filmova, Zac Efron, šokirao je mnoge kada je u 25. godini završio na rehabilitaciji. U potpunoj tajnosti odvikavao se od kokaina, ali i od alkohola. Efron je dva puta u godinu dana bio na odvikavanju, kad je snimao "Susjede iz pakla", nakon što nije uspio kontrolirati unos alkohola dok je bio na setu. Glumac je javnosti poručio da trebaju znati kako je ovisnost "borba bez kraja." Ipak, terapija mu je pomogla promijeniti život.

Danas se 35-godišnji glumac okrenuo fitnessu, uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života, a alkohola se odrekao još 2013. godine.

Michael Phelps

Olimpijac Michael Phelps 18 puta je osvojio zlatnu medalju, no godinama je prikrivao kako je osim ljubavi prema plivanju, imao nezdravu ljubav prema alkoholu. U jesen 2014. Phelps je vozio u pijanom stanju brzinom dvostruko većom od dopuštene, uzrokovao prometnu nesreću i zaradio suspenziju Američke plivačke federacije na šest mjeseci. Tada je odlučio riješiti problem i otići na rehabilitaciju.

"Prilično mi je čudno koliko promjena vidim otkako ne pijem. Vidim kompletnu promjenu u svom tijelu i u tome kako se osjećam iz dana u dan. Imam potpuno čistu glavu i mogu reći da je lijepo probuditi se bez glavobolje. Sve te male stvari posložile su se i zapravo sam sretan svaki dan i sposoban sam biti produktivan. To je nešto na što sam ponosan. Kada se jednom umirovim, moći ću reći da je to nešto što mi je uistinu pomoglo", rekao je 2016. godine.

Elizabeth Taylor

Hollywoodska ikona, Elizabeth Taylor, veći dio svog života borila se s alkoholizmom i lijekovima protiv bolova na recept. Često bi zvijezda provodila cijele dane na setu toliko pijana da nije mogla ni pročitati vlastiti tekst. Taylor je konačno 1983. krenula na liječenje od ovisnosti u centru za odvikavanje Betty Ford te rekla kako je prva slavna osoba koja je to učinila. U 79. godini njezino narušeno zdravlje pridonijelo je njezinoj smrti od zatajenja srca 2011. godine.

Colin Farrell

Nakon snimanja Miami Vicea, Colin Farrell (43) priznao je da "nije želio živjeti" velikim dijelom zbog stresa zbog ovisnosti o drogama i alkoholu. Rehabilitacija mu je, međutim, potpuno promijenila život i pomogla mu da popravi odnose prekinute zbog zlouporabe supstanci i alkohola. Danas se Farrell nada da će stalna stigma ovisnosti i traženja pomoći biti iskorijenjena iz društva.

"Sigurno nije ništa nenormalno kroz što sam prošao, nažalost. Pretpostavljam da je to prilično velika priča o ovisniku. Jako je teškoboriti se s ovisnošću i ne znati kao muškarac što učiniti u društvu u kojem dominiraju muškarci", rekao je.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije