Metabolizam - Promjene u našem organizmu

Metabolizam - Promjene u našem organizmu

Metabolizam - Promjene u našem organizmu
  • Objavljeno: Utorak, 24.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara kalorije iz hrane u energiju. Ljudi često veruju da je metabolizam mršave osobe brz, a gojazne spor, ali to nije uvijek tako.

Metabolizam (što znači promjena) je biokemijski proces u kome dolazi do modifikacije kemijskih sjedinjenja u živim organizmima i stanicama. On nije jedini faktor koji određuje tjelesnu težinu. Ona zavisi i od balansa kalorija koje se konzumiraju, nasuprot sagorjelim kalorijama. Ako uzimate više kalorija nego što vam je potrebno, debljate se, a ako uzimate manje, mršavite. Metabolizam je kao motor koji sagorjeva ove kalorije i skala koja regulira vaše kalorijske potrebe.

Metabolizam (količina kalorija koje tijelo sagori svaki dan) obuhvaća tri ključne stvari:

  • 1. Osnovne potrebe, što je poznato kao stopa bazalnog metabolizma - pokriva kalorije koje su potrebne za održavanje vitalnih tjelesnih funkcija; "gorivo" za organe, disanje, cirkulaciju krvi, reguliranje hormonskih nivoa, rast i obnavljanje stanica. Stopa bazalnog metabolizma obuhvaća 66-75 posto ukupnih kalorija koje su tijelu dnevno potrebne.
  • 2. Probava i apsorpcija hrane - oko 10 posto dnevnih kalorija ide na probavu i apsorpciju.
  • 3. Fizička aktivnost - vježba, u zavisnosti od toga koliko ste aktivni preko dana, računa se kao sredstvo sagorjevanja kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije