Pogledajte svoj jezik! Otkriva ozbiljne zdravstvene probleme

Pogledajte svoj jezik! Otkriva ozbiljne zdravstvene probleme

Pogledajte svoj jezik! Otkriva ozbiljne zdravstvene probleme
  • Objavljeno: Subota, 25.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Isplazite jezik pred ogledalom i dobro ga pogledajte jer vam njegov izgled može otkriti puno toga. Ako vidite otiske zuba po rubu jezika, provjerite svoje zdravstveno stanje.

Otisci zuba na rubu jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može otkriti ozbiljne zdravstvene probleme u tijelu. Prema anonimnoj anketi na portalu Little Things čak 68 posto sudionika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vrijeme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu vidjeli tako nešto.

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubina od zuba na jeziku:

Apneja

To je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem pacijenT tijekom spavanja prestaje disati i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara pa čak i pojave depresije. Upravo su udubine zuba na jeziku jedan od znakova apneje.

Provjerite kako apneja oštećuje mozak!

Problemi s probavom

Ako imate otiske zuba na jeziku to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba te bi bilo dobro da promijenite način prehrane.

Loša proteza

Ako ne sjedi u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neugodu.

Hipotireoza

Usporen rad štitnjače rezultira oticanjem jezika na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitnjače su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost...

Isprobajte 7 namirnica koje liječe hipotireozu!

Manjak vitamina u tijelu

Da bi tijelo radilo kako treba, mora dobivati određene količine vitamina i ostalih hranjivih tvari, Recimo, manjak vitamina B 12 manifestira se i kao otisci zuba na jeziku.

Sindrom čeljusnog zgloba

Radi se o neispravnom radu čeljusti što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se čeljust zaglavi, ali ne mora uvijek biti tako očito. Jedan os simptoma može biti i otečen jezik.

Dehidracija

Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u tijelo se ne unese dovoljno tekućine. Kod dehidriranosti organizna jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

Tjeskoba

Ljudi koji su tjeskobni kod osjećaja straha nesvjesno pritišću jezik na zube jer su im mišići napeti.

Provjerite što još jezik govori o vašem zdravlju!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije