Mogu otkriti bolesti već u ranoj fazi - sedam kućnih testova koje svatko treba napraviti

Mogu otkriti bolesti već u ranoj fazi - sedam kućnih testova koje svatko treba napraviti

Mogu otkriti bolesti već u ranoj fazi - sedam kućnih testova koje svatko treba napraviti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.08.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Postoje testovi za koje vam nije potrebna nikakva tehnologija, koje vrlo lako i brzo možete napraviti sami kod kuće i koji mogu ukazati na zdravstvene probleme - od demencije do začepljenih arterija i anemije.

Ako uočite bilo koji simptom koji vam je nejasan ili za čiji razlog nema objašnjenja, dobro je posavjetovati se s liječnikom. Izdvojili smo sedam malih kućnih testova za otkrivanje znakova koji bi mogli upućivati na bolesti.

Test pomoću jastuka

Ovo je jednostavan način da provjerite zdravlje svojih arterija, a uz to odličan položaj za opuštanje. Lezite na leđa, a jastuk stavite pod koljena tako da su vam noge savijene pod kutem od 45 stupnjeva. Ostanite u tom položaju jednu minutu i promatrajte mijenja li se boja kože na nogama. Postaje li svjetlija ili su noge zadržale istu boju? Nakon minute, najbrže što možete, pustite noge na jednu stranu kreveta - neka vise pod kutem od 90 stupnjeva. Ako primijetite da je boja nestala dok ste podizali noge, a sada se sporo vraća, to bi moglo ukazati na aterosklerotsko sužavanje arterije nogu, odnosno na perifernu arterijsku bolest (PAB).

Sužena arterija može dovesti do začepljenja žile te nedovoljne opskrbe mišića hranjivim tvarima i kisikom, što u konačnici može završiti amputacijom noge, kojih godišnje u Hrvatskoj ima oko četiri tisuće. Bolest je često povezana sa srčano-žilnim bolestima, srčanim i moždanim udarom. Uz bljedilo kože na nogama simptomi mogu biti i bolni grčevi u mišićima stražnjice i noge, hladna noga, rane na potkoljenici i stopalima koje ne zacjeljuju i gangrena (pojava mrtvog tkiva).

Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI) zalaže se za to da se u ordinacije obiteljske medicine uvede jednostavan test, odnosno provjera AB indeksa, što je jednostavan alat za otkrivanje PAB-a. Mjeri se tako da se izračuna omjer arterijskih tlakova na nadlaktici i potkoljenici.

Sat

Rane znakove demencije moguće je jednostavno otkriti testom sata, koji se često primjenjuje i u kliničkim ambulantama za demenciju. Njime se ispituju egzekutivne (planiranje i izvršenje aktivnosti) i vizualno-prostorne funkcije. Nacrtajte sat na listu papira, upišite brojeve i neka sat pokazuje primjerice 3 sata i 40 minuta. Ako pravilno nacrtate krug, to je jedan bod, ako su brojevi pravilno raspoređeni, to je još jedan bod, ako ih je svih dvanaest, i to je bod. Ako pravilno držite ruku dok pišete, dajte si još jedan bod. Tri i manje bodova ukazuju na to da biste trebali otići liječniku.

Test drhtanja

Drhtanje može biti odličan pokazatelj zdravlja jer ukazuje na mnogo toga - od toga da ste popili previše kofeina do toga da možda patite od anksioznosti. Uz to je dobar indikator hipertireoze, odnosno ubrzanog rada štitnjače, ako je udružen sa simptomima kao što su promjene raspoloženja, iscrpljenost i mršavljenje. Raširite šake ispred sebe s dlanovima okrenutim prema dolje i stavite list papira na nadlanice. Drhtanje može biti toliko malo da ga je teško uočiti samo na rukama, ali ako vam štitnjača ne radi dobro, uočit ćete pomicanje papira.

Drhtavica je gotovo uvijek znak za uzbunu i najočitiji simptom neke bolesti, poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, Huntingtonove bolesti, a može biti povezana i sa smetnjama metabolizma, poput hipertiroidizma (drhtanje je ubrzano).

Također drhtavica može biti posljedica stresa, straha i napetosti, ali i previše kave i kofeinskih napitaka, a mogu je potaknuti i neki lijekovi, primjerice kortikosteroidi.

Phalenov test

Mnogim ljudima koji rade u uredu karpalni tunel može biti prava noćna mora jer kada je začepljen, uzrokuje nesnosne bolove. No prilično ga je lako dijagnosticirati i kod kuće. Američki ortoped George S. Phalen osmislio je dijagnostički test koji se izvodi tako da se nadlanice okrenu jedna prema drugoj, prsti su okrenuti prema podu. Pritišćite nadlanice 60 sekundi.

Ako nakon toga osjetite žarenje, mravinjanje ili smanjen osjet u prstima (osim malog prsta), to su karakteristični simptomi sindroma karpalnog tunela. Uzrokuje ga pritisak na medijani živac u karpalnom kanalu na korijenu šake ispod samog dlana. Naziva se i bolest računala jer se učestalo pojavljuje kod ljudi koji mnogo rade na računalima, no može ga uzrokovati i hormonalna ili hematološka bolest. Liječenje najčešće završava kirurškim zahvatom u kojem se presijeca poprečni karpalni ligament čime se uklanja pritisak na medijani živac.

Čučnjevi

Izvođenje čučnjeva dobar je način za preveniranje srčanih bolesti, mišićnu snagu i balans. Prekrižite noge i spuštajte se u čučanj dok ne sjednete na pod. Potom odmah ustanite. Ako to učinite s lakoćom, to je deset bodova. Ako pritom koristite ruke, to je devet bodova, osam ako pri ustajanju još neki dio tijela dotakne pod. Ako pod dotaknu dva dijela tijela, na primjer bedro i lakat, oduzmite još dva boda, a ako teturate ili padnete, još jedan. Ako teturate i šest dijelova vašeg tijela dotakne pod ili se uopće ne možete podići, kardiovaskularni rizik vam je velik i 6,5 puta ste u većem riziku od srčanog ili moždanog udara u nadolazećim godinama, prema istraživanju objavljenom u europskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Što vam kažu dlanovi

Letargični ste, imate kratak dah ili povremeno osjećate da vam srce jače lupa, moguće je da imate anemiju. Izazvana je manjkom željeza, koje je važno u nastanku crvenih krvnih stanica te za prijenos kisika u našem tijelu. Nedovoljno crvenih krvnih stanica dovest će do anemije, koju prvo možete uočiti po bljeđoj koži. Dobar način da to provjerite jest da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete (raširite) prste.

Ako su nabori na dlanu svijetli u usporedbi s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskom razinom željeza. Na to ukazuje i bjelji korijen nokta i blijeda boja unutarnje linije donjeg kapka. Anemiju može potvrditi tek krvna slika, stoga ako primijetite ove simptome, otiđite svom liječniku.

Test pomoću sobnih vrata

Ako često žmirkate dok gledate u ekran ili vas boli glava nakon čitanja, trebali biste provjeriti vid. Postoji i jednostavan kućni test koji može ukazati na makularnu degeneraciju, bolest oka koja se postupno razvija kako starimo i uništava centralni vid. Centralna vidna oštrina potrebna nam je za precizan vid i svakodnevno obavljanje zadataka poput čitanja i vožnje automobila. Stanite nasuprot okvira vrata u sobi, usmjerite pogled na linije vrata (i okomite i vodoravne). Prekrijte dlanom jedno oko, a drugim gledajte linije 30 sekundi. Ponovite s drugim okom.

Ako je s vidom sve u redu, linije vrata nakon toga će vam se prikazati kakve zaista jesu, bez dijelova koji nedostaju, valovitih, iskrivljenih ili izvijenih linija. Ako postoje dijelovi koje ne vidite ili linije nisu jasne, a stariji ste od 60 godina, moguće je da imate makularnu degeneraciju. Osobe s makularnom degeneracijom (žutom pjegom) često navode da ne mogu vidjeti centar slike, koji je zamagljen, zatamnjen ili potpuno nedostaje. Dijagnozu postavlja specijalist oftalmolog.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije