Jeste li već probali ovu genijalnu kavu za koju se vjeruje da brzo topi kilograme i smanjuje apetit?

Jeste li već probali ovu genijalnu kavu za koju se vjeruje da brzo topi kilograme i smanjuje apetit?

Jeste li već probali ovu genijalnu kavu za koju se vjeruje da brzo topi kilograme i smanjuje apetit?
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.08.2019.
  • Broj pregleda: 388
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Riječ je o sirovom, neprženom zrnu kave. Njeni zagovornici tvrde da zelena kava, ekstrakt zelene kave i dodaci zelene kave imaju razne zdravstvene prednosti. U alternativnoj medicini vjeruje se da pomaže u liječenju brojnih bolesti.

Iako se primarno koristi za mršavljenje, zelena kava može pomoći u reguliranju šećera u krvi i poboljšati kognitivne sposobnosti i pamćenje kod starijih osoba. U alternativnoj medicini vjeruje se da zelena kava pomaže u liječenju brojnih zdravstvenih stanja. Tu spadaju Alzheimerova bolest, rak debelog crijeva, dijabetes, visoki krvni tlak, srčane bolesti, razni metabolički sindromi, prekomjerna tjelesna težina, odnosno pretilost, ali i Parkinsonova bolest.

Također pomaže u smanjivanju upala i usporavanju procesa starenja. Neke od tih tvrdnji istraživanja su bolje potvrdila od drugih.

Prednosti zelene kave

Zelena kava sadrži klorogeničnu kiselinu, snažan antioksidans koji se gubi prilikom uobičajenog pečenja zrna kave. Neka istraživanja sugeriraju da je zadržavanje klorogenične kiseline u zelenoj kavi u velikoj mjeri odgovorno za njezine zdravstvene prednosti. Iako su istraživanja ograničena, postoje dokazi da zelena kava može stimulirati metabolizam. Metabolizam ne podrazumijeva samo probavu; diktira koliko dobro funkcioniraju sve stanice u tijelu, uključujući one u srcu, plućima, bubregu, jetri i mozgu.

Zelena kava može biti korisna za one koji pokušavaju izgubiti suvišne kilograme, kažu studije objavljene u Gastroenterology Research and Practice. Od tri klinička ispitivanja uključena u pregled svaki je pokazao da je ekstrakt zelene kave bio znatno učinkovitiji u snižavanju tjelesne težine od placeba. Iako su istraživači priznali da su studije loše osmišljene, zaključili su kako postoji dovoljno dokaza da se sugerira da je zelena kava sigurna i potencijalno korisna pomoć za mršavljenje.

Pregled studija iz 2013. objavljen u časopisu Journal of Evidence-Based Integrative Medicine otišao je još dalje. Tako su u svom pregledu pet kliničkih ispitivanja i jedne metaanalize istraživači uočili da su ljudi izgubili između jednog i osam kilograma tjelesne težine, odnosno od dva do 17 kilograma, ovisno o težini pacijenata i količini zelene kave koju su unosili. Klorogenična kiselina jedan je od najobilnijih polifenola u hrani koju jedemo. Polifenoli su biljne kemikalije s antioksidativnim svojstvima. Ne samo da se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice nego se također vjeruje da pomažu u reguliranju šećera u krvi.

Jedno je istraživanje potvrdilo da ako dnevno pijemo tri do četiri šalice kave bez kofeina koja sadrži visoke koncentracije klorogenične kiseline, rizik za dijabetes tipa 2 bit će smanjen za 30 posto.

Osim toga, zelena kava ima još povoljnih utjecaja među kojima su:

  • može sniziti krvni tlak
  • može spriječiti ili smanjiti neke od kognitivnih i neuropsihijatrijskih simptoma Alzheimerove bolesti
  • može podići raspoloženje uz manji rizik od nervoza ili razdražljivosti
  • može pomoći kod Parkinsonove bolesti

Nuspojave zelene kave

Kao i obična kava, i zelena može izazvati nuspojave, osobito one s kofeinskom osjetljivošću. To uključuje nesanicu, nervozu, razdražljivost, želučanu nervozu, mučninu, povećan broj otkucaja srca, glavobolju, zujanje u ušima. Postoji određena zabrinutost da dugotrajna ili prekomjerna konzumacija zelene kave može povećati rizik od prekomjernog nakupljanja aminokiseline koja se povezuje s bolestima srca i pobačajima. Što se tiče interakcija lijekova sa zelenom kavom, one nisu poznate. Kod uzimanja zelene kave ne postoji standardizirana preporuka za doziranje ekstrakta ili dodataka.

Stoga, da bi se izbjegle nuspojave, treba se pridržavati preporučene doze navedene u uputi za korištenje. Zelena kava može se kupiti u trgovinama prirodnom hranom. Za razliku od obične kave, čija su aroma i okus rezultat pečenja, zelena kava je gotovo u potpunosti bez arome i blago gorkog okusa. Ekstrakti i dodaci zelene kave također se mogu kupiti u internetskim i specijalnim trgovinama. Neki od ekstrakata pakirani su tako da se uzimaju pomoću kapaljke. Drugi su pak u obliku tableta ili gel kapsula. No, pri kupnji treba biti oprezan jer se nude proizvodi sa značajnim razlikama u kvaliteti.

Priprema zelene kave

Možete napraviti i napitak od zelene kave. Priprema zelene kave vrlo je jednostavna. Za jednu šalicu zelene kave potrebno vam je 15 zelenih zrna kave i 250 ml vode. U ključalu vodu dodajte zrna zelene kave i pustite da ključa tri minute. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Kad se ohladi, napitak je spreman za piće.

Kada se odlučite na kupnju, pažljivo proučite popis sastojaka. Kapsule zelene kave trebale bi sadržavati barem 45 posto klorogenične kiseline. Tablete koje sadrže manje od 45 posto klorogenične kiseline nisu testirane u studijama koje proučavaju njihov učinak na gubitak kilograma. Ako na popisu sastojaka nema klorogenične kiseline, ne kupujte proizvod! Na pakiranju bi također trebalo pisati da proizvod ne sadrži umjetne sastojke i dodatke.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije