Najbolje dijete za brzo i zdravo mršavljenje

Najbolje dijete za brzo i zdravo mršavljenje

Najbolje dijete za brzo i zdravo mršavljenje
  • Objavljeno: Utorak, 12.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Prosinac i blagdani su iza nas što znači da smo posljednjih mjesec dana uživali u blagdanskim delicijama. Sada je pravo vrijeme za zaokret što se tiče brige o fizičkom i psihičkom zdravlju.

Novi zaokret podrazumijeva promjenu loših životnih navika, prije svega prehrambenih navika i količinu tjelesne aktivnosti. Danas se nudi niz brzinskih načina mršavljenja i gubitka kilograma da spomen svake nove dijete ne predstavlja više novinu već odmahivanje rukom.

S tim u vezi, valja spomenuti nekoliko dijeta koje podupiru znanstvenici, a koje će na zdrav i kvalitetan način utjecati na promjenu vaših životnih navika te naposljetku i gubitak neželjenih kilograma. Suprotno učestalom mišljenju da dijeta automatski znači zabranu određenih namirnica, postoji niz zdravih dijeta bez gladovanja koje garantiraju rezultate.

Mediteranska dijeta

Mediteranska prehrana, odnosno mediteranska dijeta, podrazumijeva visok unos voća i povrća, ribe, prvenstveno plave ribe, zatim peradi, mahunarki, orašastih plodova, maslinovog ulja uz smanjeni, odnosno, umjereniji unos crvenog mesa poput svinjetina i govedine. Navedena dijeta obiluje namirnicama koje su bogate omega-3 masnim kiselinama koje, između ostalog, pomažu u regulaciji krvnog tlaka, smanjenju nastanka krvnih ugrušaka te održavanju elastičnosti krvnih žila.

Dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata

Glavni element ove dijete jest unos ugljikohidrata koji bi trebao biti između 20 i 60 grama na dan. Također, ovu dijetu karakterizira visok unos proteina, pogotovo crvenog mesa, ribe, sireva i jaja, dok bi se unos šećera, točnije, slatkog trebao znatno smanjiti, kao i unos škroba. Naime, dijeta s manje ugljikohidrata je bazirana na visokom unosu proteina, no treba napomenuti kako ne treba zamijeniti unos ugljikohidrata s dodatnim unosom proteina jer navedeno, tijekom dužeg vremenskog perioda, može dovesti do komplikacija s radom bubrega i jetre.

Paleo dijeta

Dijeta spiljskog čovjeka, odnosno paleo dijeta se ne smatra novinom, već svoj temelj ima u davnoj prošlosti naših predaka. Naime, Paleo dijeta temelji se na unosu onih namirnica koje su bile dostupne tijekom paleolitika, a prije poljoprivredne revolucije. Karakterizira ju visok unos mesa, od peradi do onog crvenog, zatim svježeg voća i povrća, ribe i morskih plodova, dok bi trebalo izbjegavati konzumaciju mahunarki, žitarica, rafiniranih šećera te mliječnih proizvoda.

Koju dijetu odabrati

Prilikom odluke za neku od dijeta važno je prikupiti dovoljno informacija i odlučiti se za onu koja je odgovarajuća za organizam te koja neće prouzročiti negative posljedice po vaše zdravlje. S tim u vezi, profesori Štimac i Turk s Medicinskog fakulteta u Rijeci naglašavaju važnost dijeta koje uporišta imaju u medicini temeljenoj na dokazima prije svega misleći na redukcijske dijete kao što su dijeta sa smanjenim unosom masnoća ili dijeta s niskim glikemijskim indeksom.

Za koju god dijetu se odlučili, vodite se vlastitom odlukom o poboljšanju načina i kvalitete svog života. Prilikom odabira provjerite veliki vodič kroz dijete CentraZdravlja. U vodiču pročitajte pravila i način funkcioniranja raznih dijeta, dozvoljene i zabranjene namirnice, ali i što kažu stručnjaci o pojedinim dijetama. Vodič potražite na linku ili klikom na fotografiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije