Natečena stopala - kada je vrijeme za paniku?

Natečena stopala - kada je vrijeme za paniku?

Natečena stopala - kada je vrijeme za paniku?
  • Objavljeno: Petak, 17.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Natečena stopala otežavaju kretanje, što može dovesti do brojnih drugih ozljeda. Ponekad stopala mogu nateći iz nepoznatih razloga, no uglavnom za to postoji zdravstveni preduvjeti.

Edem

Edem je zadržavanje viška tekućine u tkivu i to može uzrokovati otečenost nogu, ruku i lica. Ova pojava se obično javlja nakon dugog leta avionom ili dužeg stajanja, a može se pojaviti i za vrijeme PMS-a. Obično samostalno nestaje, a ponekad može biti znak nekog zdravstvenog problema kao što je zatajenje srca, bolesti bubrega ili jetre.

Ozljeda

Ako se spotaknete ili uganete nogu, natečenost može biti znak istegnuća ili prijeloma kosti. Oteklina praćena podljevima, osjetljivošću ili bolovima je indikator za posjet liječniku.

Trudnoća

U trudnoći je normalno da tijelo zadržava više tekućine u tijelu. Obično se stanje pogoršava na kraju dana ili nakon dužeg stajanja. To ne predstavlja problem za majku ili bebu, no može biti izrazito neugodno.

Preeklampsija

Ako natečenost dolazi uz glavobolju, mučninu, probleme s disanjem ili bolove u trbuhu, to bi mogao biti znak preeklampsije. Ona se javlja obično oko 20. tjedna trudnoće i povezana je s visokim krvnim tlakom. Ako ne tretirate ovo stanje, ono može oštetiti jetru ili bubrege. Ako imate ove simptome, svakako posjetite liječnika.

Limfedem

Limfedem se javlja kada su limfni čvorovi oštećeni ili uklonjeni, što se često događa tijekom liječenja raka. Tada tijelo manje oslobađa tekućinu a to može dovesti do oticanja ekstremiteta. Ovo stanje se može riješiti pneumatskom kompresijom. Također pomažu i tjelovježba, masaža i kompresijske čarape ili odjeća.

Provjerite kako ublažiti natečenost stopala i gležnjeva!

Kronična venska insuficijencija

Arterije dovode krv od srca do ostalih dijelova tijela. Kada je onemogućen transport krvi iz nogu u ostatak tijela, nastaje ova kronična bolest vena. Vene se mogu s godinama oštetiti, a ne pogoduje im ni dugo sjedenje ili stajanje. Nemogućnost povratka krvi u srce može uzrokovati oticanje nogu i stopala.

Zastoj srca

Zastoj srca se događa kada srce ne pumpa krv kao što bi trebalo, te se mogu pojaviti otekline. Dolazi i do neugodnog osjećaja dok ležite u ravnom položaju jer se obično javlja nepravilan i brz ritam kucanja srca, praćen plitkim dahom. Ako ste primijetili ove simptome, obavezno posjetite liječnika.

Bolest bubrega

Bubrezi filtriraju otpad i toksine iz krvi. Ako ne rade ispravno, zbog stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, u krvi ostaje previše soli (natrija). To uzrokuje zadržavanje tekućine a gravitacija čini svoje, pa obično nateknu noge i gležnjevi.

Bolest jetre

Ako imate hepatitis, ili pretjerano konzumirate alkohol, vaša jetra se konstantno mora obnavljati. To može uzrokovati ožiljke na tkivu što šteti radu jetre. U tom slučaju dolazi do nakupljanja tekućine u području trbuha, nogu i stopala.

Što učiniti?

Ako stanje nije alarmantno i ne zahtjeva liječničku intervenciju, slijedite nekoliko savjeta koji mogu ublažiti otekline:

Odmor i hlađenje

U slučaju oteklina, potrebno je odmarati, ohladiti to područje uz pomoć leda i staviti noge na povišeno. Led sužava krvne žile, što ograničava protok krvi i pomaže kod boli. Također isprobajte dekompresijske čarape.

Krećite se

Ako kratko prošećete svakih sat vremena, tekućina se ne bi trebala zadržavati u tijelu. Za sprječavanje otečenih nogu, potrebno je svako malo pomicati koljena, čak i dok sjedite.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu uzrokovati otečenost nogu. To su uglavnom lijekovi za liječenje visokog krvnog tlaka, dijabetesa i upala. S druge strane, postoje lijekovi, diuretici, koji mogu ublažiti otekline. Diuretici pomažu tijelu da izbaci višak tekućine kroz češće mokrenje. Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Isprobajte prirodna rješenja za natečena stopala i gležnjeve!

Magnezij

Ako dodate 200 do 400 mg magnezija u dnevnu prehranu, tijelo će se lakše riješiti viška tekućine. Konzumirajte zobene pahuljice, banane, bademe, brokulu i repu, a s liječnikom se posavjetujte oko uzimanja dodatka prehrani.

Kada kontaktirati liječnika?

Odmah potražite liječničku pomoć ako imate natečene noge, kratak dah i bol u prsima. To mogu biti znakovi tekućine ili krvnog ugruška u plućima. Obratite se liječniku ako:

  • Ostaje udubljenje nakon pritiska otečenih stopala.
  • Koža na natečenom području izgleda rastezljivo ili popucano.
  • Imate bolove i otekline koje ne prolaze.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije