Otkrijte zašto vas stalno bole stopala i kako to riješiti

Otkrijte zašto vas stalno bole stopala i kako to riješiti

Otkrijte zašto vas stalno bole stopala i kako to riješiti
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Hodanje se smatra jednim od najlakših, najučinkovitijih i najpristupačnijih oblika vježbanja i preporučuje se da svakoga dana prošetate barem 20 minuta.

Iako kratka šetnja zaista nije problem, žene sve manje vremena provode hodajući. Razlog tome je što se većina žena bori s bolnim stopalima. Istraživanja su pokazala da čak 80% žena ima problema sa stopalima, što otežava hodanje pa nježniji spol radije odabire odmor na kauču, umjesto šetnje u prirodu.

Stopala imaju mnoštvo sitnih kostiju i složeni su dio tijela, a pritisak u bilo kojoj od tih kostiju stvara bol. Šokantna je činjenica da ženska populacija ima 9 puta veću vjerojatnost od razvoja problema sa stopalima, a većina žena ne radi ništa po pitanju bolnih stopala dok ne dođe do ozbiljnih problema.

Zato otkrivamo najčešće probleme koji pogađaju ženska stopala i kako ih riješiti.

Upala plantarne fascije

Daleko najčešći problem kod bolesnika srednjih godina je upala plantarne fascije. To je sindrom pretjerane potrošnje koji uzrokuje bolnu upalu vlaknastog tkiva koje se proteže duž stopala. Veća je vjerojatnost da će ova bolest zahvatiti osobe koje imaju višak kilograma, a rješenje je da masirate stopala, redovito se istežete i prošetate.

Čukljevi

Čukalj je deformacija palca na stopalu koja stvara koštanu izraslinu na zglobu. Razlog nastanka čukljeva su spuštena stopala, a posljedice su crvenilo i izrazito bolna stopala. Čukljevi se najčešće pojavljuju kod žena, a uska i neudobna obuća dodatno pogoršavaju simptome. Ovaj problem se trajno može riješiti samo operacijom, a nošenje anatomskih pomagala i prikladnih cipela pomoći će u smanjenju boli.

Čekićasti prsti (Hammer toe)

Česta deformacija stopala su i čekićasti prsti, abnormalna zakrivljenja na sredini zgloba nožnog prsta. Oni su uglavnom nasljedni i pojavljuju se ako postoji neravnoteža u mišićima stopala, odnosno ako je jedna grupa mišića jača od druge. Osobe s čekićastim prstima sklonije su nastanku žuljeva i rana, a rješenje je prikladna obuća i jastučići koji se lijepe i ublažavaju bolove i ostale simptome.

Spuštena stopala

Spuštena stopala mogu nastati kao rezultat visokog intenziteta vježbanja, kada se stražnja tibijalna tetiva istroši. Ipak, najveći broj ljudi koji pati od ovog stanje se rodio s tom deformacijom, a bolna leđa i stopala su im svakodnevni simptomi. Spuštena stopala mogu dovesti do nastanka čukljeva ili drugih deformacija, a rješavaju se uz pomoć ortopedskih pomagala.

Ahilni tendonitis

Ahilova tetiva, koja je pričvršćena za vašu petu kosti na stražnjoj strani nogu može postati iritirana i upaljena kod prekomjernog korištenja, što dovodi do bolova u petama. Najosjetljivija skupina su trkači i sportaši, ali oni koji često nose visoke pete, a rješenje za ovaj problem je odmor, ledeni oblozi i nošenje ravne obuće.

Mortonova metatarzalgija

Ovo stanje uzrokuje momentalnu bol u prednjem dijelu stopala, najčešće pored trećeg ili četvrtog prsta pa osjećate kao da vam je šljunak upao u cipelu. Pritisak na živce uzrokuje oštru, ubodnu bol koja nastaje nakon pretjerane aktivnosti, a svi koji imaju neko od gore navedenih stanja, imaju i veći rizik za Mortonovu metatarzalgiju. Rješenje su nove cipele, odgovarajući ortopedski ulošci i eventualno injekcije kortizona.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije