Kako izbjeći smrdljiva stopala?

Kako izbjeći smrdljiva stopala?

Kako izbjeći smrdljiva stopala?
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.07.2017.
  • Broj pregleda: 2.618
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gljivice, loša obuća i sintetičke čarape mogu pridonijeti neugodnom mirisu stopala. Važno je otkriti uzrok smrdljivih stopala i poraditi na njegovom otklanjanju. Nije ugodno znati da ste vlasnik ovakvog para smrdljivaca.

Kako bismo vam pomogli i vratili ugodan miris vašim stopalima, evo par savjeta!

Uklonite plodno tlo za nastanak gljivica

Većina bakterija koje uzrokuju neugodan miris nalazi se pod noktima i na ogrubjelim dijelovima kože. Nemojte zaboraviti dobro oprati stopala i ukloniti zadebljanu kožu na petama. Redovito i režite nokte kako biste imali uredne i mirisne noge.

Nakon pranja nogu, obrišite dijelove između prstiju

Nije dovoljno samo obrisati tabane i navući čarape. Lagano ručnikom osušite noge i pažljivo obrišite kožu između prstiju. Na taj način preostala vlaga neće moći postati uzrok gljivičnim infekcijama.

Saznajte što vam o zdravlju govore vaša stopala!

Pripremite čaj za stopala

Tanini u listovima čaja eliminiraju bakterije i smanjuju znojenje. Svakodnevno možete pripremati čaj za stopala na ovaj način:

  • Stavite 3 čajne žličice čaja u 1 l tople vode.
  • Dodajte 2 l hladne vode.
  • Namačite noge oko 30 minuta.

Iskoristite jabučni ocat

Pomiješajte 0,5 l octa s 200 ml tople vode. Namočite komad gaze i prekrijte stopala na 20 minuta. Dobro obrišite i osušite kožu.

Iskoristite eterična ulja

Ulje lavande će biti savršeno blago i ugodno za stopala. Osim ugodnog mirisa, lavanda također ima antibakterijski učinak.

Izmasirajte stopala s 4 kapi ulja ili napraviti kupku za stopala tako da pomiješajte 2 kapi ulja s 3 l vode. Namočite noge 15 minuta i dobro ih osušite.

Perite čarape s naopake strane

Na taj način ćete bolje očistiti stanice kože i bakterije. Izbjegavajte sintetičke čarape jer ne dopuštaju stopalima da dišu. Odaberite čarape koje imaju što veći udio pamuka.

Napravite detoksikaciju tijela kroz stopala!

Kod kuće skinite čarape i hodajte bosonogi

Kada hodate u čarapama, one skupljaju bakterije. Uz malo vlage, počinju bujati i razmnožavati se. To svakako želite izbjeći.

Posjetite liječnika

Ako se uz smrdljiva stopala, pojavljuje svrbež i guljenje kože, vrijeme je za posjet liječniku. To može biti simptom bolesti i svakako je dobro da liječnik utvrdi uzrok navedenih simptoma.

Redovito prozračujte obuću

Ako vam je stopalo vlažno, vlažna je i obuća iznutra. Ako ju ne možete prati u perilici, svakako ju redovito sušite na zraku.

Najnovije

Najčitanije