Nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka mišića

Nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka mišića

Nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka mišića
  • Objavljeno: Petak, 27.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Starenjem gubitak mišića može biti poprilično neugodan, pa čak i opasan. Uz činjenicu da može otežati svakodnevno obavljanje zadataka, postoji povećana vjerojatnost od ozljede, prenosi Eat This, Not That. Kako biste spriječili da to potencijalno bude problem s kojim ćete se suočiti prije ili kasnije, trebali biste osigurati unos kvalitetnih vitamina u svoju prehranu ili putem dodataka prehrani. Kako je pokazalo novo istraživanje, nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka mišića kako starite.

Studija objavljena u časopisu Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research, uključila je 3205 odraslih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva u dobi od 50 godina ili više. Na početku studije sudionici još nisu izgubili mišiće zbog starenja. Međutim, nakon četiri godine, oni koji su imali manjak vitamina D imali su 70% veću vjerojatnost da će patiti od gubitka mišićne mase. Osim toga, kada su u obzir uzeti čimbenici, poput toga tko je uzimao dodatke vitamina D i tko je imao osteoporozu - rizik za one s nedostatkom vitamina D na početku studije porastao je na 78% u usporedbi s onima koji su dobivali dovoljno vitamina D.

"Potrebno je objasniti ljudima da riskiraju gubitak mišićne snage ako ne dobiju dovoljno vitamina D", rekao je autor studije Tiago da Silva Alexandre, profesor gerontologije. "Moraju se izlagati suncu, jesti hranu bogatu vitaminom D ili uzimati suplemente te raditi vježbe otpora kako bi održali snagu mišića", zaključio je.

Stručnjaci ističu kako bismo svi trebali obratiti veliku pozornost na naše razine vitamina D kako starimo jer vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju i mišića. Kada izgubimo snagu ili mišićnu masu, možemo lakše pasti, lakše se i teže ozlijediti i sporije zacjeljivati nego prije. Kao što studija spominje, unos vitamina D i redovita tjelovježba doista su važni. Kada je riječ o količini vitamina D koja bi vam mogla biti potrebna, za većinu odraslih osoba, 600 IJ dnevno je otprilike prava količina.

Važno je ne prijeći 4000 IU dnevno, jer previše vitamina D može doprinijeti mučnini, povraćanju, bubrežnim kamencima, oštećenju srca i raku. Uvriježena pedijatrijska nacionalna profilaktička mjera u Republici Hrvatskoj je primjena 400 IJ (10 µg) dnevno za svu dojenčad tijekom prve godine života. Prema preporukama Europskog pedijatrijskog društva za gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, djeca koja se ne izlažu suncu i provode većinu vremena u zatvorenom smatraju se rizičnom skupinom za nedostatak vitamina D, a nakon prve godine preporučuje im se dnevni unos 600 IJ (15 µg) vitamina D, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije