Ovih 11 predmeta nikad nemojte stavljati u sušilicu rublja

Ovih 11 predmeta nikad nemojte stavljati u sušilicu rublja

Ovih 11 predmeta nikad nemojte stavljati u sušilicu rublja
  • Objavljeno: Subota, 04.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako sušilica rublja može znatno olakšati život, pogotovo tijekom zime kada nije moguće sušiti rublje na otvorenom, određene odjevne predmete je ipak potrebno sušiti na sobnoj temperaturi.

Kako biste svojim omiljenim odjevnim komadima produljili vijek trajanja, obratite pozornost na to kako ih sušite! U nastavku pročitajte kojih 11 stvari nikada ne biste smjeli staviti u sušilicu rublja.

1. Kupaći kostimi

Bez obzira na to što su na plaži kupaći kostimi izloženi visokim temperaturama, temperatura u sušilici je znatno veća od temperature zraka ljeti. Takve visoke temperature mogu uništiti kupaći kostim već nakon jednog sušenja, stoga ga je najbolje objesiti na stalak i ostaviti da se osuši na sobnoj temperaturi.

2. Šilterice

Šilterice treba oprati s vremena na vrijeme, jer u protivnom mogu postati leglo bakterija. Međutim, umjesto u perilici, šiltericu operite ručno i osušite na zraku. Sušenjem u sušilici šilterica može izgubiti oblik.

3. Osjetljivo donje rublje i grudnjaci

Ako donje rublje nije izrađeno od pamuka, već od materijala kao što su likra i čipka, ne smije se sušiti u stroju. Ovo pravilo je pogotovo važno kada je riječ o grudnjacima jer toplina sušilice može uništiti njihov oblik.

4. Sportske tenisice

Tenisice za trčanje se mogu (i moraju) prati u perilici rublja, pogotovo ako se često koriste. Međutim, treba izbjegavati sušenje u sušilici. Toplina može uzorkovati da se iskrive, izgube oblik i raspadnu. Nakon pranja ih je najbolje ostaviti da se osuše na zraku, dalje od direktnog sunčevog svjetla i izvora topline.

5. Čipka

Čipka je delikatna tkanina, stoga je potrebno voditi računa o njoj. Kako bi oblik i uzorak čipke bili postojani, nakon pranja je čipku najbolje zamotati u ručnik kako biste uklonili višak vode, a zatim ju ostaviti da se osuši na sobnoj temperaturi.

6. Koža i antilop

Toplina iz sušilice može isušiti kožu i antilop te uzrokovati pucanje. Osim kod sušenja, potrebno je paziti i na pranje odjevnih predmeta izrađenih od ovih materijala, jer voda može ostaviti trajne mrlje.

7. Umjetna koža

Baš poput prave kože, umjetnu kožu nikada ne biste smjela stavljati u sušilicu. Toplina će uzrokovati nabore na umjetnoj koži koje nije moguće ispraviti, zbog čega će odjeća i obuća postati nenosivi.

8. Baršun

Kako bi baršun što dulje zadržao svoj izgled, izbjegavajte korištenje sušilice. Odjeću od baršuna jednostavno položite na stalak za sušenje ili stol kako bi se osušila na zraku, a zatim pomoću pare uklonite nabore.

9. Svila

Iako se svila smije prati u perilici, nikako se ne bi smjela sušiti u stroju. Višak vlage nakon pranja je potrebno nježno ukloniti pomoću ručnika, a zatim objesiti da se osuši na zraku dalje od sunca i izvora topline.

10. Štrample i tajice

Rastegnute štrample i tajice ne izgledaju lijepo, a nisu ni praktične za nositi. Pod utjecajem topline elastične niti od kojih su izrađene se mogu iskriviti i olabaviti, zbog čega će izgubiti oblik. Kako biste to spriječili, sušite ih na zraku.

11. Kupaonski tepih

Tepisi namijenjeni za kupaonicu najčešće imaju gumenu podlogu protiv klizanja. Upravo ih zbog gumene podloge nije pametno sušiti u stroju. Toplina može uzrokovati topljenje gume, što neće samo uništiti tepih, već može oštetiti i sušilicu.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti