Oprez! Epidemija ušiju vlada i ljeti, a ovo sigurno niste znali o njima

Oprez! Epidemija ušiju vlada i ljeti, a ovo sigurno niste znali o njima

Oprez! Epidemija ušiju vlada i ljeti, a ovo sigurno niste znali o njima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.07.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Epidemiju ušiju u kosi najčešće povezujemo sa školskom godinom, no dolazak ljetnih praznika na žalost nije razlog za predah. Djeca ljeti provode vrijeme u igri s prijateljima stoga opasnost od zaraze ovim nametnicima vreba i izvan školskih klupa.

Ovi nametnici se mogu dobiti bilo gdje, stoga je gotovo pa nemoguće izbjegavati mjesta na kojima može doći do zaraze. Uši se tako najčešće mogu dobiti tijekom vožnje vlakom, autobusom, avionom ili u kinu preko naslona za glavu stoga nakon putovanja obavezno pregledajte vlasište.

Osim toga, ljeti djeca češće prespavaju kod prijatelja i ljetuju u dječjim kampovima gdje vrlo lako može doći do zaraze nakon kontakta sa zaraženom osobom ili predmetom koji je osoba koristila kao što je primjerice kaciga u adrenalinskom parku.

Zablude o ušima

Jedna od čestih zabluda je da klor u bazenu ubija uši no to nažalost nije istina. Uši mogu preživjeti pod vodom neko vrijeme. No, srećom plivanjem u bazenu ili moru se uši ne mogu tako lako prenijeti jer se čvrsto drže za vlasi domaćina.

Druga česta zabluda je da uši ne napadaju osobe s obojenom kosom što također nije istina. Uši može dobiti bilo tko. Njima se mogu zaraziti svi bez obzira na osobnu higijenu i redovito održavanje kose te vrlo lako mogu prijeći i na odrasle.

Ipak, važno je biti posebno oprezan kod duge kose. Duga kosa je idealna za razvoj ušiju stoga se savjetuje kosu što rjeđe nositi raspuštenu i vezati ju u pletenice jer će ušima tako biti teže kretati se po kosi.

Srećom, uši ne lete nit skaču stoga se ne mogu na taj način prenijeti s jedne na drugu osobu, ali zato je važno znati da do zaraze dolazi direktnim kontaktom. Zbog toga kroz razgovor djetetu objasnite da izbjegava dijeljenje s drugima predmeta poput kapa i šešira, češlja, ručnika i ostalih predmeta koji dolaze u direktan doticaj s glavom.

Prevencija ušiju

Kako biste prevenirali pojavu ušiju uvedite rutinu pregledavanja vlasišta najmanje jednom tjedno. Za pregled iskoristite prijepodne kada ima dovoljno sunčeve svjetlosti. Uši na tjemenu liježu jajašca (gnjide) stoga dobro pregledajte vlasište i obratite pažnju na prisutnost sjajnih bijelih gnjida čvrsto pričvršćenih pri korijenu kose.

Iako je intenzivan svrbež tjemena jedan od prvih znakova zaraze ušima, preporučuje se pregledati vlasište bez obzira na to jeste li primijetili da se dijete češe ili žali na svrbež.

Ako otkrijete da je dijete zaraženo ušima nemojte dizati paniku, što zbog sebe što zbog djeteta, jer zaraza ušima je normalan dio života i ne postoji razlog za sram. Uši se mogu vrlo učinkovito ukloniti, međutim važno je biti uporan. Stručnjaci savjetuju da ne koristite sredstva protiv ušiju na bazi pesticida jer su one tijekom vremena postale otporne na pesticide stoga takva sredstva više nisu učinkovita.

Srećom postoje veoma učinkovita sredstva bez pesticida kao što je Hedrin koji nudi cijelu liniju proizvoda za tretiranje ušiju. Osim što su dokazano učinkoviti, njihovim korištenjem nema potrebe za mukotrpnim iščešljavanjem ušiju iz kose koje svim mamama predstavlja noćnu moru.

Za prevenciju isprobajte Hedrin Protect & Go koji prekida životni ciklus ušiju i pomaže preventivno prije zaraze. Potrebno ga je redovito koristiti kad god se pojave uši kako bi spriječili zarazu. Njegova formula na bazi vode omogućava lako raščešljavanje, zaštitu i njegu kose. Jednostavan je za uporabu i ne masti kosu.

Ne dozvolite da vam uši unište ljetovanje.

HED-AD-004-02072019

Vitashop

Najnovije

Najčitanije