Ova vrsta seksa ima iscjeljujuće moći, a muškarci su jednostavno ovisni o njemu

Ova vrsta seksa ima iscjeljujuće moći, a muškarci su jednostavno ovisni o njemu

Ova vrsta seksa ima iscjeljujuće moći, a muškarci su jednostavno ovisni o njemu
  • Objavljeno: Petak, 19.07.2019.
  • Broj pregleda: 24.929
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Događa li se i vama da dobra svađa s partnerom krene drugačijim putem i da poslije vike i dernjave završite u strastvenom klinču? Najbolji dio svađe među ljubavnim partnerima po nekima je ono što dolazi poslije: pomirbeni seks koji liječi sve rane.

"Seks pomirenja učvršćuje vašu intimnu povezanost unatoč tome što se u nekim stvarima ne slažete", smatra Jane Greer, terapeutkinja za seks i veze iz SAD-a. Ipak, prije nego što nakon čarke uskočite u krevet, morate biti svjesni da i pomirbeni seks ima svoja pravila.

Usmjerite osjećaje prema strasti

Ne nosite ljutnju u spavaću sobu, upozoravaju stručnjaci, mogla bi se ponovno rasplamsati. Umjesto toga, predlaže američka seksualna terapeutkinja Kat Van Kirk, naučite usmjeriti svoju ljutnju i frustraciju prema strasti, jer sve je to samo energija. Pomirbeni seks može biti iscjeljujući ako mu to dopustite.

"Takav seksualni odnos može biti strastveniji nego vaše uobičajeno vođenje ljubavi", smatra Greer.

"U redu je da bude intenzivniji ili malo grublji nego inače, da ne bude uobičajen. Obje strane upuštaju se u taj spolni čin pomalo zagrijanih i pomiješanih osjećaja koji su još uskomešani zbog svađe. U redu je otpustiti ih kroz vođenje ljubavi".

Seks nije riješio problem zbog kojeg ste se posvađali

To što ste ozbiljan razgovor zamijenili "prljavim" riječima, ne znači da je razlog vašeg sukoba magično nestao. Pomirbeni seks nije zamjena za rješavanje problema zbog kojeg je sukob nastao.

"Seks pomirenja je most koji vas vodi do cilja, ali nije vaše odredište", kaže Greer.

Najbolje je pomirbeni seks shvatiti kao dugme za stanku koje će vama i partneru pomoći da se ponovno povežete prije nego što prionete rješavanju spornog pitanja.

"Seks neće riješiti problem, ali će vam otvoriti oči i pomoći da se složite kako se oko nečega ne slažete".

Pomirbeni sekst ne bi trebao biti jedini seks

Potreban vam je cijeli repertoar seksualnih odnosa u kojem je i pomirbeni seks. Neki parovi, naime, razviju disfunkcionalni obrazac prema kojem se prvo moraju posvađati kako bi osjetili strast i poželjeli jedno drugo, upozorava Van Kirk.

Ako je tako i kod vas, trebali biste sagledati cijeli odnos.” Uz to, ne biste nikad trebali prisiljavati partnera na pomirbeni seks, ako njemu ili njoj nema iscjeljujući učinak.

"Ne žele li seks nakon svađe, poštujte njihove potrebe i osjećaje. Možda trebaju svoj prostor bez tjelesnih dodira", savjetuje Greer.

Pomirbeni seks može pomoći da oprostite

Ako je nakon svađe pao seks, to ne znači da se za svoje postupke ne trebate usmeno ispričati i razgovarati s partnerom o problemu. Važno je da seks bude sredstvo izlječenja, baš kao i otvoreni razgovor. Orgazam svakako može otpustiti tenzije još prisutne nakon razmirice, ali vam može otkriti i partnerovu ranjivost te vas podsjetiti na to zašto ga volite.

"Tjelesna intimnost može doslovce smiriti i opustiti vaš središnji živčani sustav i pomoći da pretvorite svađu u mnogo pozitivniji način komuniciranja", zaključuje Van Kirk.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije