Zašto ljubav na prvi pogled često ne preraste u vječnu ljubav?

Zašto ljubav na prvi pogled često ne preraste u vječnu ljubav?

Zašto ljubav na prvi pogled često ne preraste u vječnu ljubav?
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Jeste li ikad s nekim doživjeli ljubav na prvi pogled i onda shvatili da je takva veza zapravo kratka faza, poput vatrometa, a ne trajni plamen? Možda su vas privlačili ljudi koji nisu bili materijal za dugotrajnu vezu, ali svejedno ste se osjećali primorani održavati takvu vezu. Ovakva iskustva dovode u pitanje svaku vašu vezu i pitate se počiva li vaš odnos na kemiji ili kompatibilnosti?

Ta razlika doista može biti bitna i značajna. Mnogi zapravo ne mogu procijeniti je li kemija ili kompatibilnost ono što vas privlači kod partnera, a to vas tjera da se zapitate koje su uopće razlike između takvih veza?

Kako razlikovati kemiju i kompatibilnost?

Odnosno kako njihovo miješanje potencijalno može utjecati na vaše partnerske odnose? Stručnjaci tvrde da je kemija želja da idete prema nekome, dok je kompatibilnost ono zbog čega želimo ostati u tom odnosnu. Kemiju tražite na početku – ona je instinktivna želja zbog koje odnosi započnu. S druge strane, kompatibilnost je sredstvo koje vodi vezu kroz životne probleme i pojačava osjećaj ljubavi ili privrženosti koje osjećate prema partneru. Razlika je u tome što je puno lakše uspostaviti kemiju nego kompatibilnost.

Napravite listu

Pitate se kako razlikovati kemiju od kompatibilnosti dok ste u žaru nove veze? Koristite ove trikove:

  • sagledajte odnos kao objektivnu cjelinu
  • ispišite što sve u vezi smatrate kompatibilnošću, a što kemijom
  • odredite koji događaji ili aktivnosti spadaju pod impulzivne (kemiju), a koje radite zato što to oboje istinski volite (kompatibilnost)
  • na kraju procijenite svoje rezultate

U idealnom slučaju, poželjet ćete jednak popis. Ako shvatite da imate hrpu kemije (seks, avanture, važni datumi za vas), ali nema kompatibilnosti (rješavanje problema, kompromis, zajednički rad), onda je očigledno riječ o neravnoteži i o vezi koja se zasniva na kemiji.

Fokusirajte se na stabilnost

Ako nastavite davati prednost jakim, ali nejasnim osjećajima leptirića u trbuhu zbog kemije, umjesto da se fokusirate na stabilne kompatibilnosti, ostat ćete predugo u toksičnim odnosima, opravdavajući loše postupanje partnera i vrlo brzo ćete postati ovisni o nekom. Ako brzo padnete na nekog shvatit ćete da stvari nisu toliko idealne ili održive kad ih jednom upoznate na dubljoj razini. Upamtite da veza koju čini samo kemija može vrlo lako planuti, a zatim i izgorjeti.

Balans je idealan za svaku vezu

Nije dobro imati puno više kemije nego kompatibilnosti, ali nije dobro niti obrnuto. Previše kompatibilnosti loše je za odnos jer svaka veza treba malo „vatre“ jer kad prestanete osjećati ljubav prema nekome, vaš odnos će se pretvoriti u prijateljstvo.

Kemija i kompatibilnost mogu i moraju koegzistirati da bi se stvorili prekrasni odnosi, ali vrijeme je često važan i odlučujući faktor u utvrđivanju hoće li stvari potrajati.

Prije nego što se u potpunosti predate vezi i pokušate detektirati buduće probleme do te granice da se već pronalazite sudbinske znakove, najbolje bi bilo da potrošite malo vremena istražujući je li vaš odnos išta više od intenzivnih osjećaja i poteškoća u održavanju interesa koji će dovesti do brzog nestajanja veze.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije