Ove svakodnevne navike negativno utječu na vaše zdravlje!

Ove svakodnevne navike negativno utječu na vaše zdravlje!

Ove svakodnevne navike negativno utječu na vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Petak, 18.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Svi imamo tikove ili navike koje provodimo svakodnevno. Neke od njih radimo namjerno, dok drugih nismo niti svjesni. Ono što zabrinjava jest činjenica da neke navike mogu negativno utjecati na naše zdravlje.

Otkrijte koje loše navike utječu na naše zdravlje:

Pucanje zglobova na prstima

Osim što se mnogi ježe na zvuk pucketanja zglobova, stručnjaci napominju da biste to trebali prestati raditi, prvenstveno radi sebe. Zglobove čuva tzv. sinovijalna tekućina, koja omogućava njihovu laku pokretljivost. Zvuk pucketanja se stvara kada iz te tekućine, promjenom položaja zgloba, istisnemo nastale mjehuriće. Pucketanje zglobovima nije opasno ako to radite povremeno, no svakodnevna praksa može uzrokovati otečenost zglobova, nedostatak snage u rukama i artritis.

Grickanje noktiju

Ova ružna navika može oštetiti vaše zube i kožu oko noktiju, što može dovesti do infekcije. Također možete unijeti i veliki broj bakterija i virusa u organizam. Da biste prestali gristi nokte, pokušajte ih odrezati do kraja, što će dati uredniji izgled vašim rukama i onemogućiti samo grickanje.

Otkrijte zašto ne biste trebali gristi nokte!

Neuredan san

Neuredan san, i nedostatak istog, kroz dulji period može uzrokovati povećanje krvnog tlaka, mogućnost za pojavu srčanih bolesti, dijabetesa i depresije.

Preglasno slušanje glazbe

Zvuk se mjeri u decibelima. Obzirom da je normalni razgovor na jačini od 60 decibela, bilo bi dobro da glazbu slušate ispod 75 decibela (otprilike glasno kao usisavač). Također se ne preporučuje slušanje glazbe dulje od nekoliko sati dnevno. Preglasno slušanje glazbe može oštetiti sluh, što se najviše očituje u starijoj dobi.

Pretraživanje interneta prije spavanja

„Plava svjetlost“ koju produciraju elektronički uređaji poput mobitela, računala i TV-a može poremetiti vaš san. Neka istraživanja pokazuju da pretjerana izloženost bilo kojoj vrsti svjetlosti tijekom noći, može biti povezana s rakom dojke i prostate, dijabetesom, pretilošću i srčanim bolestima. Prije spavanja radije čitajte omiljenu knjigu, a potom ugasite svjetlo i sve nepotrebne zvukove.

Poslušajte: Znanstvenici tvrde da slušanje ove glazbe može potaknuti kreativnost i koncentraciju!

Predugo sjedenje

Većinu dana provodimo sjedeći na poslu ili u naslonjaču ispred televizora. Predugo sjedenje usporava metabolizam, uzrokuje debljanje, povećanje zdravstvenih problema, uključujući i srčana oboljenja. Pokušajte ustati i prošetati svakih 30 minuta. Čak i 10 minuta hoda dnevno može pomoći.

Prebrzo jedenje

Prebrzo jedenje može uzrokovati prejedanje i gomilanje kilograma jer mozak ne stigne percipirati na vrijeme da je tijelo sito. Preporuka je uzimati male zalogaje i svaki dobro prožvakati. To će usporiti tempo jedenja i olakšati probavu.

Ova navika vam može spasiti život!

Izbjegavanje konca za zube

Je li dovoljno koristiti samo četkicu i pastu za pranje zubi? Ne. Svakodnevno trebate čistiti prostor između zubi kako biste uklonili plak, ljepljivi sloj bakterija koji se nalazi na zubima. Plak može uzrokovati bolest desni, ali i teža zdravstvena stanja poput srčanog i moždanog udara te dijabetesa.

Usamljenost

Izbjegavate druženje s drugim ljudima ili jednostavno ne znate kako stvoriti kontakte? Za zdravlje je izuzetno važno ne osjećati se usamljeno, odnosno osjećati povezanost s drugima. Kronična usamljenost može uzrokovati visoki krvni tlak, depresiju, Alzheimerovu bolest i razne upalne procese u tijelu. Ako se osjećate usamljeno, učlanite se u neki društveni klub, spojite se s članovima obitelji ili naučite igrati neki društveni sport.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije