Ovo je 8 navika koje bi vam mogle produžiti život za više od 20 godina!

Ovo je 8 navika koje bi vam mogle produžiti život za više od 20 godina!

Ovo je 8 navika koje bi vam mogle produžiti život za više od 20 godina!
  • Objavljeno: Utorak, 12.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Prema novoj studiji koja analizira podatke o američkim veteranima, dodavanje osam zdravih navika u život može značajno produžiti životni vijek. Studija je proučavala gotovo 720,000 vojnih veterana u dobi od 40 do 99 godina, a predstavljena je na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu.

Rezultati su pokazali da dodavanje samo jedne zdrave navike u dobi od 40 godina produžuje život za 4.5 godina. Dodavanje više navika ima kumulativni učinak, pa bi usvajanje svih osam navika moglo produžiti život za gotovo četvrt stoljeća. Također, istraživanje je utvrdilo da su osobe koje su usvojile svih osam navika imale 87% manju smrtnost od svih uzroka u usporedbi s onima koji nisu usvojili nijednu naviku.

U nastavnu pročitajte koje navike vam mogu produžiti život, rangirane prema mogućem učinku na dugovječnost.

Tjelovježba

Prva na popisu bila je tjelovježba, za koju mnogi stručnjaci kažu da je jedan od najvažnijih koraka koje svatko može učiniti kako bi poboljšao svoje zdravlje. Jedna zdrava aktivnost dovela je do 46% smanjenja rizika od smrti iz bilo kojeg razloga u usporedbi s onima koji nisu vježbali.

Nepostojanje ovisnosti o opioidima

Nepostojanje ovisnosti o opioidima bilo je drugi najvažniji doprinos duljem životu, smanjujući rizik od rane smrti za 38%, pokazalo je istraživanje. U SAD-u je ova ovisnost danas značajan problem, kako izvještava agencija unutar tamošnjeg Ministarstva zdravstva i društvenih usluga.

Nepušenje

Nepušenje duhana smanjuje rizik od smrti za 29%, pokazalo je istraživanje. Ako je osoba bila pušač te prestala s konzumacijom duhana, to se ne računa. Međutim, prestanak pušenja u bilo kojem trenutku života donosi velike zdravstvene prednosti, kažu stručnjaci.

Upravljanje stresom

Upravljanje stresom je sljedeće, smanjuje rane smrti za 22%, po rezultatima ovog istraživanja. Stres je danas raširen u SAD-u, s razornim posljedicama za zdravlje, kažu stručnjaci. Važno je napomenuti kako postoje načini da promijenite svoje gledište i pretvorite loš stres u dobar stres.

Prehrana

Prehrana biljnom hranom povećala bi vaše šanse za duži život za 21%. Ali to ne znači da morate biti vegetarijanac ili vegan. Prilikom provođenja istraživanja ključno je bilo pridržavanje zdravog biljnog plana kao što je mediteranska prehrana puna cjelovitih žitarica i lisnatog zelenog povrća.

Izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola

Izbjegavanje prekomjernog opijanja - što znači ispijanje više od četiri alkoholna pića dnevno - još je jedna zdrava životna navika, koja smanjuje rizik od smrti za 19%. Prekomjerno opijanje je u porastu u SAD-u, i to ne samo među studentima. Čak su i oni koji umjereno piju u opasnosti, kažu studije. Osim toga, druge su studije otkrile da bilo koja količina pića može biti nezdrava. Jedno je istraživanje pokazalo da čak i jedno piće može izazvati nepravilan srčani ritam koji se naziva fibrilacija atrija.

Dobar san

Dobar san - definiran kao najmanje sedam do devet sati noću bez nesanice - smanjio je ranu smrt iz bilo kojeg razloga za 18%. Deseci studija povezuju loš san sa svim vrstama loših zdravstvenih ishoda, uključujući preranu smrtnost.

Zdrava okolina

Biti okružen pozitivnim društvenim odnosima pomogao je dugovječnosti za 5%, pokazalo je istraživanje. Međutim, usamljenost i izolacija, osobito među starijim odraslim osobama, postaju sve rašireniji i zabrinjavajući, kažu stručnjaci. Nedavna studija pokazala je da ljudi koji su doživjeli društvenu izolaciju imaju 32% veći rizik od rane smrti iz bilo kojeg razloga u usporedbi s onima koji nisu bili društveno izolirani. Sudionici koji su izjavili da se osjećaju usamljeno imali su 14% veću vjerojatnost da će ranije umrijeti od onih koji nisu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije