Ovo će vas iznenaditi: Dijeta koja pomaže kod multiple skleroze

Ovo će vas iznenaditi: Dijeta koja pomaže kod multiple skleroze

Ovo će vas iznenaditi: Dijeta koja pomaže kod multiple skleroze
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Provedena istraživanja pokazala su da ljudi manje pate od fizičke slabosti i umora nakon šest mjeseci prehrane koja uključuje ketogenu dijetu, a sada postoje nalazi da bi niski udio zdravih masti i ugljikohidrata mogao biti koristan i za osobe koje pate od multipla skleroze.

Stručno udruženje njemačkih neurologa (BVDN) reklo je kako su keto dijetom poboljšani razni elementi kod ljudi, kao što su brzina hodanja, raspoloženje i opća kvaliteta života. Multipla skleroza je autoimuna bolest, što znači da imunološki sustav počinje napadati tijelo, a kod MS-a napada živčani sustav. To usporava prijenos impulsa između živčanih stanica, što dovodi do utrnulosti u rukama i nogama, ili problema s hodanjem. Oboljeli obično mogu staviti bolest pod kontrolu pomoću lijekova, ali posebna dijeta može pružiti dodatni način za ublažavanje simptoma.

Postoji moguće objašnjenje zašto bi ketogena dijeta s visokim udjelom masti mogla biti osobito prikladna. MS često remeti energetski metabolizam u mozgu. To dovodi do promjene u metabolizmu živčanih stanica, gdje se one oslanjaju na masti kao izvor energije.

"To znači da je ketogena dijeta očito prikladna za osiguravanje potrebne količine masti za proizvodnju energije", rekao je neurolog Gereon Nelles. Masti u ketogenoj dijeti dolaze uglavnom iz ribe, mesa, biljnih ulja i orašastih plodova. Nelles kaže da ketogena dijeta može poboljšati energetski metabolizam stanica, potencijalno ublažavajući simptome MS-a.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije