Paraliza sna - simptomi, uzroci i liječenje

Paraliza sna - simptomi, uzroci i liječenje

Paraliza sna - simptomi, uzroci i liječenje
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Što je paraliza sna?

Paraliza sna ili paraliza spavanja je neugodan osjećaj kad ste u stanju svijesti, ali vaše tijelo nije sposobno za kretanje. Paraliza sna je jednostavno znak da se vaše tijelo ne kreće glatko kroz faze spavanja i rijetko je povezana s dubokim psihičkim problemima. Ljudi već dugo traže objašnjenja za tajanstvenu pojavu paralize sna i prateće osjećaje terora, a tijekom povijesti su se javljale razne teorije o noćnim demonima, prisutnosti zla i vanzemaljskim otmičarima.

Paraliza sna simptomi

Paraliza sna ili paraliza spavanja se pojavljuje kada se osoba nalazi u fazi između budnog stanja i sna, a tijekom tih prijelaza iz jedne faze u drugu ne možete govoriti i tijelo se ne može pomicati. Paraliza sna traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a koliko će trajati i kakvim intenzitetom, ovisi od osobe do osobe.

Paraliza sna kod nekih osoba može dovesti do osjećaja pritiska ili gušenja, a može biti praćena i drugima poremećajima, poput narkolepsije (pretjerane potrebe za snom, pogotov preko dana).

Paraliza sna - dvije vrste

Paraliza sna ili paraliza spavanja obično se dogodi jednom do dva puta tijekom noći. Ako se dogodi kad idete zaspati, naziva se hipnagogijska ili predormitalna paraliza sna. Ako se dogodi dok se budite, to se naziva hipnopompijska/hipnopompična/hipnopompička ili postdormitalna paraliza sna.

Hipnagogijska paraliza sna

Prije nego utonete u san vaše se tijelo polako opušta. Tad obično postajete manje svjesni svega oko sebe pa ne primijetite taj prijelaz, odnosno promjenu. Međutim, ako postanete svjesni stanja oko sebe dok tonete u san, možda ćete primijetiti da se ne možete kretati ili govoriti.

Hipnopompična paraliza sna

Tijekom spavanja vaše tijelo izmjenjuje REM (brzo kretanje očima) i NREM ili NON-REM (spavanje bez brzih pokreta očiju) faze spavanja. Jedan ciklus REM i NREM spavanja traje oko 90 minuta, a prva nastupa NREM faza i na nju otpada do 75% vašeg ukupnog vremena spavanja. Tijekom NREM spavanja vaše se tijelo opušta i obnavlja, a na kraju NREM faze, spavanje prelazi na REM fazu. Oči vam se brzo kreću i javljaju se snovi, ali ostatak tijela ostaje potpuno opušten. Mišići su vam „isključeni“ tijekom REM spavanja, ali ako postanete svjesni prije završetka REM ciklusa, primijetit ćete da se ne možete pomicati ili govoriti.

Koga pogađa paraliza sna?

Čak četiri od deset osoba (odnosno 40%) iskusile su paralizu sna. Ovo se uobičajeno stanje prvi put često primijeti u tinejdžerskim godinama, ali mogu ga iskusiti muškarci i žene bilo koje dobi. Paraliza sna može se odvijati u obiteljima koje imaju neku zajedničku osobinu ili nasljedno stanje.

Paraliza sna uzroci

Osim nasljednih ili zajedničkih osobina koje zatim utječu na kvalitetu sna i prelazak iz različitih faza spavanja, ostali čimbenici koji mogu biti povezani s paralizom sna su:

  • nedostatak sna
  • raspored spavanja koji se često mijenja
  • mentalna stanja, poput: stresa ili bipolarnog poremećaja
  • spavanje na leđima
  • ostali problemi sa spavanjem poput narkolepsije ili noćnih grčeva u nogama
  • korištenje određenih lijekova, poput onih za ADHD
  • zlouporaba supstanci

Paraliza sna liječenje

Ako imate povremenu paralizu spavanja, postoji nekoliko koraka koji će vam pomoći, a koje možete poduzeti kod kuće. Započnite tako da se najprije pobrinite da imate dovoljno sna i da na vrijeme idete spavati. Potrudite se da idete spavati otprilike u isto vrijeme. Učinite što možete više kako biste ublažili stres u svom životu – pogotovo u trenutku neposredno prije odlaska na spavanje, a možete probati i prirodne napitke koji vas opuštaju. Isprobajte nove položaje spavanja, ako spavate na leđima i pronađite jastuk koji vam odgovara.

Ako vam paraliza sna ili paraliza spavanja redovito onemogućava dobar i kvalitetan san, obavezno posjetite svog liječnika!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije