Peta bolest kod djece i odraslih: Što je, koji su simptomi, koliko traje i kako se liječi "bolest ispljuskanih obraza"?

Peta bolest kod djece i odraslih: Što je, koji su simptomi, koliko traje i kako se liječi "bolest ispljuskanih obraza"?

Peta bolest kod djece i odraslih: Što je, koji su simptomi, koliko traje i kako se liječi "bolest ispljuskanih obraza"?
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Peta bolest se još naziva i bolešću ispljuskanih obraza i naziv je dobila po tome što se pojavljuje kao jarko crveni osip na obrazima. Rjeđe je mogu dobiti i odrasli, a uzročnik joj je parvovirus B19 koji je čest i vrlo zarazan. Ova je bolest dobila ime po tome što je bila peta na popisu povijesnih klasifikacija uobičajenih kožnih osipnih bolesti kod djece. U većini slučajeva, peta bolest nije ozbiljno zdravstveno stanje te često prolazi uz minimalno ili bez liječenja.

Peta bolest kod djece - simptomi

Većina oboljelih od parvovirusa nema nikakve simptome. No, ako se simptomi pojave, oni uvelike variraju ovisno o tome koliko imate godina kada dobijete bolest. Rani znakovi i simptomi ove infekcije se razvijaju u vremenu inkubacije od 4 do 20 dana i mogu uključivati:

  • vrućicu
  • uznemiren želudac
  • glavobolju
  • curenje nosa.

Osip koji nastaje primarno na obrazima je najkarakterističniji, ali kasniji simptom.

Peta bolest - osip

Nekoliko dana nakon pojave ranih simptoma, na licu se može pojaviti prepoznatljiv jarko crveni osip - obično na oba obraza. Može se proširiti i na ruke, trup, bedra i stražnjicu i ondje je nešto svjetliji. Osip može svrbjeti, osobito na tabanima.

Općenito, osip se javlja pred kraj bolesti. Osip pete bolesti je moguće zamijeniti drugim virusnim osipima ili osipima povezanim s lijekovima. Osip se može pojavljivati i nestajati u rasponu od tri tjedna te se pojavljuje kada je dijete izloženo ekstremnim temperaturama ili provodi vrijeme na suncu.

Peta bolest kod odraslih

Odrasli oboljeli od pete bolesti obično ne razviju osip na obrazima. Umjesto toga, najuočljiviji simptom parvovirusne infekcije kod odraslih je bol u zglobovima, koja traje danima ili tjednima. Pojavljuje se čak u 80 % slučajeva, a zglobovi koji su najčešće zahvaćeni su šake, zapešća, koljena i gležnjevi. Infekcija parvovirusom je češća kod odraslih žena, nego muškaraca.

Koliko dugo traje peta bolest?

Peta bolest u prosjeku traje 1 do 3 tjedana, s tim da se osip i bolovi u zglobovima u tom razdoblju mogu pojavljivati i nestajati. Nakon preboljenja, pacijent posjeduje antitijela protiv parvovirusa i ne može ponovno oboljeti. Cjepivo protiv parvovirusa za sada ne postoji.

Ako oboljela osoba ima samo osip (što je najčešće), ona je zarazna uglavnom par dana prije pojave osipa. Osobe s oštećenim imunološkim sustavom i nekom drugom kroničnom infekcijom mogu parvovirus širiti dulje vremena.

Peta bolest - zaraznost

Ova se infekcija prenosi s čovjeka na čovjeka preko kapljica sekreta dišnog sustava koje se šire zrakom, rukama ili predmetima, i to u bliskom kontaktu u obitelji, školama i dječjim vrtićima. Parvovirus B19 također se može širiti krvlju ili krvnim pripravcima.

Budući da se bolest širi kapljičnim putem, mjere prevencije su kao i kod drugih respiratornih bolesti. Preporučuje se izbjegavanje kontakta s oboljelima, osobito trudnicama, bolesnicima s oštećenim imunološkim sustavom i bolesnicima s hemolitičkim anemijama. Za sprječavanje širenja unutar kolektiva, preporuka je da djeca sa simptomima respiratorne bolesti ne dolaze u grupu/razred.

Peta bolest - liječenje i komplikacije

Infekcija parvovirusom se ne smatra ozbiljnom bolešću jer su joj simptomi blagi i u pravilu nestaju brzo i spontano. Eventualno se u slučaju visoke temperature ili neugodnih bolova u zglobovima preporučuje uzimanje bezreceptnih lijekova poput paracetamola ili ibuprofena, na primjer.

Komplikacije se mogu javiti kod prethodno bolesnih osoba, onih s hemolitičkim anemijama (anemije koje dovode do razaranja eritrocita), te onih s oslabljenim imunološkim sustavom (npr. osobe oboljele od raka ili HIV pozitivne osobe), kao i kod trudnica.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije