Pivo
Koliko ljudi koji konzumiraju pivo poznajete? Mnogo, rekla bih. Popularnost piva očito nije slučajna. Ako uzmemo u obzir da je pivo namirnica koja se proizvodila već u Babilonu (Babilonci su svoje znanje prenijeli u Egipat, Perziju, Grčku, Rim i u druge zemlje) te opstala sve ove godine, očito se radi o kvalitetnom proizvodu koji ima svoju vjernu skupinu konzumenata. U starom Egiptu pivo se koristilo uz obrok robova koji su gradili piramide da bi ih okrijepilo i vratilo im snagu. Osim za vraćanje snage i okrepljenje, pivo se koristilo u kozmetičke svrhe za osvježavanje kože lica i prevenciju kožnih oboljenja. U Grčkoj se pivo smatralo pićem siromašnih, no koristilo se i kao ljekovito sredstvo kod problema s mokrenjem, vrućicom i sl. Industrijska proizvodnja piva počinje u 19. stoljeću i danas gotovo da nema zemlje u kojoj se pivo ne proizvodi.
Prema Pravilniku o pivu i pivu s dodacima koji je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, pivo je «proizvod dobiven vrenjem pivske sladovine upotrebom čistih kultura pivskih kvasaca, a samo iznimno samovrenjem ili uporabom mješovitih mikrobnih kultura». Kratka, no nešto jednostavnija definicija bi bila «osvježavajuće piće s malom količinom alkohola i svojstvenom aromom po hmelju». Može se bez sumnje reći da pivo u malim količinama i s manjom količinom alkohola ima pozitivan učinak na organizam, a taj je pozitivni učinak dokazan i raznim znanstvenim i kliničkim ispitivanjima. Svaka medalja ima dvije strane, tako je i kad je riječ o pivu, jer ipak je ono, bez obzira što ga «pivoljupci» nazivaju tekućom hranom, prije svega alkoholno piće, stoga bi najlogičnije bilo upoznati vas s obje njegove strane.
Pivo sadrži veliku količinu vode, vitamine, minerale i elemente u tragovima. Mnoge pivopije kažu da piju pivo isključivo zbog vitamina koje unose u svoj organizam, što je i točno, jer pivo sadrži vitamine B-skupine, posebno vitamine B1 , B2 , B3 i B6. No, bilo bi lažno reći da će se na taj način osigurati dovoljna količina vitamina B-skupine jer alkohol u prekomjernoj količini djeluje na smanjenje vitamina u ljudskom tijelu, posebno na smanjenje vitamina B1. Količina minerala i elemenata u tragovima u pivu ovisi o porijeklu sirovina, metodama pripreme i proizvodnom procesu. Prisutnost minerala u pivu poput željeza, kalija, silicija, cinka i bakra ima u svakom slučaju pozitivna svojstva na ljudski organizam, posebno se to odnosi na omjer kalija i natrija koji je u pivu postavljen u korist kalija. Zbog velike količine vode pivo može pozitivno djelovati u dnevnom unosu tekućine. U pivu se u maloj količini nalaze i fitokemikalije, polifenoli koji imaju antioksidacijsko djelovanje i štite kardiovaskularni sustav.
Možemo zaključiti da je doista široko to pozitivno djelovanje piva na organizam čovjeka - djeluje na cirkulaciju, prokrvljenost, smanjuje rizik od bolesti srca, ima blagotvorni učinak kada je riječ o mokraćnim kanalima (djeluje antiseptički i diuretički - pospješuje izlučivanje mokraće i tako smanjuje broj bakterija), djeluje na ljepotu kose, kože i noktiju. Umjerena konzumacija sprječava pojavu dijabetesa u staračkoj dobi.
Svi pozitivni učinci piva povezani su uz jedan vrlo važan pojam, a to je - umjereno. Pivo ne sadrži masti i ne može se reći da se od njega posebno deblja, no ako se radi o prevelikoj količini, učinak je jednak kao i kod svih namirnica koje se pretjerano konzumiraju te u tom slučaju dolazi do debljanja. Za usporedbu - 1 litra piva ima energetsku vrijednost jednaku litri punomasnog mlijeka, jednaku energetskoj vrijednosti pola kilograma krumpira ili 6 kokošjih jaja.
Korisno djelovanje piva i preporučena umjerena konzumacija odnose se samo na odrasle i zdrave osobe. Valja biti jako oprezan kada je riječ o alkoholnim pićima i preporukama. Prema podacima koje iznosi Pliva, u Hrvatskoj ima 200 tisuća alkoholičara, 200 tisuća ljudi koji previše piju i 700 tisuća onih koji izravno ili neizravno trpe zbog alkoholizma. Piti umjereno znači piti u granicama koje nam određuju zdravlje, društvo u kojemu živimo i obveze koje imamo prema sebi i drugima. Za odrasloga zdravog muškarca preporuka je 1 - 3 pića, a za odraslu zdravu ženu 1- 2 pića na dan. Alkohol se ne preporuča u trudnoći, prije upravljanja vozilima i u kombinaciji s nekim lijekovima.
Umjerenost je odlika svake uravnotežene prehrane pa tako i pozitivna svojstva piva dolaze do izražaja isključivo ako se ono umjereno konzumira.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345