Prednosti i nedostaci alternativne medicine

Prednosti i nedostaci alternativne medicine

Prednosti i nedostaci alternativne medicine
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nisu svi alternativni tretmani dobra ideja. Donosimo vam ključne činjenice s kojima se trebate upoznati prije primjene alternativne medicine.

Osnovni princip koji stoji iza mnogih vrsta alternativne medicine jest ravnoteža. Akupunktura, tai chi te mnogi drugi oblici alternativne terapije su osmišljeni kako bi tijelo vratili u ravnotežu, koja može pomoći u poboljšanju zdravlja cjelokupnog organizma.

Princip vraćanja tijela u ravnotežu je važan i treba ga imati na umu prilikom razmatranja vrste alternativne terapije. Postoje brojne prednosti korištenja komplementarne i alternativne medicine za liječenje raznih stanja, ali postoje i stvari oko kojih treba biti oprezan. Prije isprobavanja bilo kakvih novih vrsta terapija je važno dobro razmisliti o prednostima i nedostacima.

Više saznajte u članku Alternativna terapija - što uistinu djeluje?

Prednosti alternativne terapije

Njega cijelog tijela

Tradicionalna medicina gleda bolest kao zaseban entitet od osobe koja od nje boluje. Rastući trend specijalizacije u medicini je doveo do napretka u liječenju. No, ključna razlika između tradicionalne i alternativne medicine jest da je većina oblika alternativne medicine fokusirana na njegu cijelog tijela. Praktičari alternativne medicine se ne fokusiraju samo na fizičko zdravlje, već na emocionalno i duhovno zdravlje. Interes za primjenu holističkog načina liječenja je jedan od glavnih razloga većeg interesa za alternativnu medicinu.

Osobna pažnja

Zbog naglaska na njegu cijelog tijela, praktičari alternativne medicine često pridaju pacijentima mnogo pažnje. Tradicionalni liječnici osjećaju pritisak zbog osiguravajućih društava, a alternativni praktičari zbog različitih filozofskih temelja obično stavljaju veći naglasak na samu njegu pacijenta.

Pažnja je posvećena prevenciji

Još jedna velika prednost alternativne medicine jest da se ona fokusira najviše na prevenciju. Dok tradicionalna medicina ima tendenciju intervenirati kada je bolest već prisutna, mnoge vrste alternativnih terapija potiču pacijente na tretmane koji su usmjereni na samu prevenciju bolesti, naročito ako osoba pripada rizičnoj skupini.

Nedostaci alternativne terapije

Ograničena znanstvena istraživanja

Kao odgovor na povećanu potražnju, broj istraživanja o alternativnoj medicini definitivno raste. No, u usporedbi s tradicionalnim medicinskim metodama, dokazi su i dalje ograničeni. Zbog toga ostaje veliki broj pitanja na koja ne postoje odgovori.

Dvosmislena je upotreba riječi "prirodno" i "sigurno". One nisu istoznačnice, unatoč tome što neki trgovci pokušavaju potrošače uvjeriti u suprotno. Mnogi dodaci prehrani i biljni lijekovi, od kojih većina njih pripada skupini alternativne medicine, su pogrešno označeni kao prirodni.

Potencijalno opasne interakcije

Čak i u slučajevima kada je proizvod potpuno prirodan, odnosno ne sadrži umjetne tvari i dodatke, alternativni proizvodi još uvijek mogu doći u interakciju s lijekovima. Najbolje je kombinirati tradicionalni i alternativni način liječenja, ali samo uz dogovor i pratnju stručnjaka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije